Mitchellrapporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mitchellrapporten var en rapport om Midtøsten-konflikten, konflikten mellom Israel og Palestina i begynnelsen av Andre intifada. Rapporten var utarbeidet av en gruppe under den forhenværende amerikanske senatoren George J. Mitchell og ble fremlagt 30. april 2001. Blant medlemmene i gruppen var også den daværende norske utenriksministeren og tidligere statsministeren, Thorbjørn Jagland.

Rapportens offisielle navn var «Sharm El-Sheikh Fact-Finding Committee Report». Medlemmene av komitéen var George Mitchell, Javier Solana, Warren Rudman, Thorbjørn Jagland og Suleiman Demirel.

For å få den israelsk-palestinske fredsprosessen i gang etter fiaskoen ved Camp David-forhandlingene:

«anbefalte komitéen tiltak i tre faser: 1) et øyeblikkelig opphør av alle fiendtligheter, 2) gjenoppbygging av tillit ved kraftfulle tiltak fra den palestinske selvstyremyndigheten for å hindre terrorisme, frysing av israelske bosetninger, ... og andre tillitsskapende tiltak, og 3) gjenopptakelse av forhandlinger. Selv om den israelske regjeringen og den palestinske selvstyremyndigheten aksepterte rapportens konklusjoner, med noen reservasjoner, så mislyktes de i å implementere anbefalingene, og palestinsk terror fortsatte uhindret. (Eran, 146)»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eran, Oded. «Arab-Israel Peacemaking» The Continuum Political Encyclopedia of the Middle East. Ed. Avraham Sela. New York: Continuum, 2002.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]