Minnehallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnehallen utenfor Stavern
Utsikt fra Minnehallen - mot Korntin
Flyfoto av Minnehallen sett i retning mot Larvik på 1950- eller 1960-tallet.

Minnehallen er en bygning og et minnesmerke utenfor Stavern i Larvik kommune i Vestfold fylke. Etter to års byggearbeider ble den innviet av kong Haakon VII 1. august 1926.[1] Den er Norges nasjonale monument over sjøfolk (krigsseilere) som falt under første verdenskrig.[1] Etterhvert ble også falne krigsseilere fra andre verdenskrig inkludert.

Historikk[rediger | rediger kilde]

«Minnehallen, Stavern»

Minnehallen var i utgangspunktet bygget til minne over norske sjøfolk som satte livet til under første verdenskrig. Siden 1945 har den også vært til minne om de som omkom under andre verdenskrig. Minnehallen er formet som en pyramide. Idéen er at den skal framstå som et sjømerke og en varde. Den er oppført av granittblokker som ble uthogd fra fjellet like ved.

Minnehallen ble tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen etter en arkitektkonkurranse på forhånd. Den ble oppført av V. Thorenfeldts entreprenørfirma fra Larvik.

Navnene på 7562 falne sjøfolk er innrisset på 32 kobberplater i hallens krypt. Dessuten er navnene samlet i bøker.

Billedhuggeren Nic. Schiøll er ansvarlig for de kunstneriske utsmykningene inne i hallen. I hovedhallen befinner det seg en 32 meter lang frise. Den skildrer sjøfolks liv i flere faser. Schiøll står også for skulpturen «Mot dypet». Den har sin plass foran sarkofagen med det norske flagget.

Herman Wildenveys kjente dikt til sjømennene finnes på hovedhallens alter.

Minnehallen er åpen for publikum fra 1. mai til 1. september. I 2007 ble den besøkt av om lag 14 000 personer, flere av disse tilhørte skoleklasser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Minnehallen.no». minnehallen.no. Besøkt 11. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]