Ministeriet for Børn og Undervisning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Adressen Frederiksholms Kanal 21 deles med Kirkeministeriet
Vester Voldgade 123 (den tidligere Postgirobygningen)

Ministeriet for Børn og Undervisning (tidligere Undervisningsministeriet) er et dansk ministerium med ansvar for spørsmål rundt utdannelse, skoler, barnehager og barn.

I 1848 opprettet man Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet, som fungerte frem til 1916, da ministeriet ble delt opp i et ministerium for kirkeanliggender og tilsvarende et ministerium for undervisning. I dag er det en viss sammenheng mellom de to ministeriene, dels fordi de deler adresse, men også fordi det ofte forekommer at den samme person ivaretar begge ministerpostene.

Blant annet folkeskoler og gymnasier hører under ministeriets ansvarsområde. Universitetene hører under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Selve ministeriet har i dag kontorer i tre bygninger:

  • Frederiksholms Kanal 21–25
  • Frederiksholms Kanal 26
  • Vester Voldgade 123

Den nåværende barne- og undervisningsministeren er Christine Antorini (S).

Institusjoner[rediger | rediger kilde]

Ministeriets organisasjon ble senest endret ved en strukturendring 1. mars 2011. Ministeriet består av et departement og tre etater. Jesper Fisker er departementssjef. De tre etatene er henholdsvis Uddannelsesstyrelsen, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen og UNI-C. Under Uddannelsesstyrelsen hører blant annet avdelingen for utdannelsesstøtte (tidligere Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte).

Ved regjeringsskiftet 3. oktober 2011 ble navnet endret til det nåværende. Samtidig ble det overført saksansvar for dag-, fritids- og klubbtilbud, dansk som annetspråk og nasjonale minoriteter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]