Mimic – Ute av kontroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mimic»)
Mimic - Ute av kontroll
orig. Mimic
Generell informasjon
SjangerGrøsser / Science fiction
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde1 t. 45 min.
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiGuillermo del Toro
ProdusentOle Bornedal
Bob Weinstein
Harvey Weinstein
B.J. Rack
ManusforfatterMatthew Robbins
Guillermo del Toro
MusikkMarco Beltrami
SjeffotografDan Laustsen
KlippPatrick Lussier
Foran kamera
MedvirkendeMira Sorvino
Jeremy Northam
Josh Brolin
Charles S. Dutton
Annen informasjon
Budsjett$30 millioner
Prod.selskapDimension Films
Miramax Films
Premiere22. august 1997 (USA)
3. juli 1998 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Mimic – Ute av kontroll er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1997 regissert av Guillermo del Toro. Hovedrollene spilles av Mira Sorvino og Jeremy Northam. Manuset er basert på en novelle av Donald A. Wollheim.

Mimic fikk blandet mottakelse av kritikerne og ble ingen stor publikumssuksess da kostnadene oversteg inntektene den hadde i USA. Den vant en Saturn Award for beste sminke og ble også tildelt to Monitor Awards. Den ble nominert til ytterligere seks priser.[1]

Den fikk to oppfølgere, Mimic 2 (2001) og Mimic 3: Sentinel (2003), som begge ble lansert direkte på video.

Handling[rediger | rediger kilde]

En dødelig epidemi som bare rammer barn sprer seg i New York, og forskerne står maktesløse. Entomologen Dr. Susan Tyler og ektemannen Dr. Peter Mann finner til slutt ut at smitten spres via en spesiell type kakerlakker. Løsningen på problemet blir å frambringe en ny art ved hjelp av genmanipulering, som etter planen skal utrydde den besmittede bestanden. I tillegg er den genmanipulerte arten, som får navnet «The Judas Breed», programmert til å dø ut etter bare en generasjon. Planen settes ut i livet og fungerer tilsynelatende bra.

Tre år etter at ting har roet seg ned, begynner plutselig mennesker å forsvinne på uforklarlig vis i New Yorks undergrunnsbane. På samme tid oppdager plutselig Susan en overdimensjonert kakerlakk, og det viser seg at kakerlakken har de samme genene som ble brukt i «The Judas Breed». Alle spor peker mot en nedlagt undergrunnsbane, og etter hvert som forskerne kommer lenger og lenger ned i nettverket av tunneler, oppdager de stadig mer abnorme insekt-mutasjoner. Til sitt sjokk oppdager de en livsfarlig hybrid som har evne til å etterligne (mimikk) en menneskeskikkelse.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Filmen fikk blandet mottakelse, noe som gjenspeiles i at den har fått 61% på Rotten Tomatoes (2011)[2] og 55% på Metacritic.[3] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den så mye som 3,5 av 4 stjerner og beskrev den som en effektiv grøsser.[4] Anmelderne i amerikanske aviser som Newsweek, Chicago Sun-Times, Entertainment Weekly og San Francisco Chronicle var blant de som gav den best omtale, mens anmelderne i The New York Times, Washington Post og Variety gav den blandet mottakelse. Den fikk dårlig omtale i San Francisco Examiner.[5]

Anmelderen på det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast fire i 1999 og skrev: «Hvis "Aliens" ikke hadde vært laget hadde vi faktisk hatt mye mer respekt for "Mimic", men det er hentet så mange elementer fra "Aliens" at det blir for lett å gjennomskue. Vi har tidligere sett utallige varianter av "Alien"-filmene, men "Mimic" har mange gode sider, og ikke minst flotte visuelle effekter, så de som ikke bryr seg om litt plagiering vil sikkert like filmen».[6] Dagbladets anmelder gav den terningkast tre og skrev: «Et stykke på vei er den ganske godt bygget opp, rene naturfagtimen i deler av innledningen. Det går av hengslene, når insektene frakter Mira inn i T-banenettet. Men insektene er ekle nok. På sin måte tar de siste stikk».[7] Aftenpostens anmelder gav den forholdsvis god omtale og beskrev den som skummel, men mente samtidig at skuespillerprestasjonene druknet litt i skrekk-effektene.[8]

Publikum

Filmen kan vanskelig beskrives som en stor publikumssuksess da kostnadene oversteg inntektene den hadde i USA. Den innbrakte $25,5 millioner i USA, og ca $2,3 millioner i Storbritannia. Produksjonskostnadene var på $30 millioner. Den havnet på en 81.-plass over de mest innbringende filmen i USA i 1997.[9] Det er ukjent hva den innbrakte på kinovisninger utenfor USA og UK.

Directors cut

En «Directors cut» ble utgitt på DVD høsten 2011. Denne versjonen er på 111 minutter (6 minutter lengre enn originalen).

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IMDb awards
  2. ^ Rotten Tomatoes
  3. ^ Metacritic
  4. ^ Ebert, Roger Arkivert 3. april 2011 hos Wayback Machine. «He takes the standard ingredients and presents them so effectively that ``Mimic makes the old seem new, fresh and scary».
  5. ^ Metacritic Critic Reviews
  6. ^ «CINERAMA (21.02.1999)». Arkivert fra originalen 20. oktober 2011. Besøkt 8. desember 2011. 
  7. ^ Dagbladet – Insekter tar banen (03.07.1998)
  8. ^ Aftenposten morgen – Ubehagelig insektsgrøss (03.07.1998. s.12)
  9. ^ BoxOfficeMojo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]