Milivoj Ašner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Milivoj Ašner
Ašner på ettersøktplakat
Født21. apr. 1913Rediger på Wikidata
Daruvar
Død14. juni 2011[1]Rediger på Wikidata (98 år)
Klagenfurt (Kärnten, Østerrike)
BeskjeftigelsePolitibetjent Rediger på Wikidata
NasjonalitetKroatia
Østerrike

Milivoj Ašner (født 21. april 1913 i Daruvar, Kroatia, død 14. juni 2011 i Østerrike) var en kroatisk politileder som var ettersøkt for krigsforbrytelser som han ble beskyldt for å ha begått mens han var politisjef i den uavhengige staten Kroatia (1941-1945). Han bodde i Østerrike etter krigen.

Ašner ble anklaget for å håndheve rasistiske lover under Kroatias nazi-allierte Ustaše-regime som myrdet rundt 3000 serbere, jøder og sigøynere under andre verdenskrig. Ašner flyktet til Østerrike på slutten av krigen og tok navnet George Aschner. I 2005 ble han anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser begått i byen Požega i 1941 og 1942. Ašner sto på Interpols liste over mest ettersøkte personer og ble rangert som den fjerde mest ettersøkte nazisten på frifot.

I juni 2008 ble det rapportert av flere journalister, til tross for den østerrikske regjeringens gjentatte påstander om at Ašner var ved dårlig helse, at det virket som han var i god være fysisk form basert på hans tilstedeværelse under en EM-fotballkamp mellom Østerrike og Kroatia i Klagenfurt, hvor han var bosatt. Dette første til et fornyet kravet om å få ham utlevert til Kroatia slik at en rettssak mot ham kunne gjennomføres.

Ašner ble aldri utlevert eller straffeforfulgt. Han døde i Østerrike i 2011, 98 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.monstersandcritics.com, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]