Miland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miland
Langs Milandvegen fra kirken til tettstedet
LandNorges flagg Norge
FylkeTelemark
KommuneTinn
Postnummer3658 Miland
Areal0,33 km²
Befolkning297[a] (2023)
Bef.tetthet900 innb./km²
Kart
Miland
59°55′30″N 8°45′13″Ø

Miland er et tettsted i Tinn kommune i Telemark, og har 297[1] innbyggere per 1. januar 2023. Tettstedet ligger omtrent ti kilometer øst for Rjukan ved starten av Vestfjorddalen, og er kjent for sin utsikt til Gaustatoppen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Noen av de beste hustomtene i Tinn med utsikt mot Gaustatoppen finnes her[trenger referanse]. Utbygging av et større boligfelt fant sted fra 1970 og fram til 2000. De fleste tomtene i regulerte områder er imidlertid nå bebygget.

De mest kjente maleriene og fotografiene av denne fjelltoppen er tatt fra gårdene som ligger langs fylkesvei 37 på Miland.

Mæl kirke er bygget i 1839, da den erstattet en nedslitt stavkirke.

Skole og fritid[rediger | rediger kilde]

I dag fungerer Miland nærmest som soveby for Rjukan, men stedet har et godt og trygt oppvekstmiljø, med et livlig skolesentrum med nærmiljøområde med ballbinge, tennisbane og friluftslivområde. Barneskolen Miland skole ble nedlagt i 2021, og var før det en en firedelt barneskole med 45-60 elver i året. Miland golfbane er en 6-hulls golfbane mellom Miland og Mæl, og Rjukan Golfklubb er dannet for å ta seg av driften.

Den gamle bygningen i sveitserstil har vært både butikk, posthus og har huset Miland fritidsklubb i to etasjer. Nå er huset privateid. Miland har ikke lenger posthus, bensinstasjon eller nærbutikk. I 2022 ble det politisk vedtatt at Miland idrettslag skal overta Miland skole til bruk for lokalsamfunnet, med bygget i fortsatt kommunalt eie.

Næring[rediger | rediger kilde]

Nærbutikken forsvant i 2003, og bensinstasjonen og posthuset på slutten av 1980-tallet. Posthuset lå i den gamle jernbanestasjonen, som da ble revet. Postnummeret hit gjelder også Mæl, etter at de mistet postnummeret sitt i den store postnummeromleggingen i Norge1990-tallet.

Miland har i dag campingplass, gartneri, veitjenester og mekanisk industri, samt Tinn kommunes største kjøttproduserende gård og Tinns eneste jordbærgård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]