Milan Martić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Milan Martić
Født18. nov. 1954Rediger på Wikidata (69 år)
Žagrović (Šibenik-Knin, Den sosialistiske republikk Kroatia, Jugoslavias føderale folkerepublikk)
BeskjeftigelsePolitiker, politibetjent, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
PartiDet serbiske sosialistpartiet
NasjonalitetKroatia
Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia

Martićs ordre datert 4. august 1995, om evakuering av den serbiske befolkningen i Republikken Krajina.

Milan Martić (kyrillisk skrift: Милан Мартић) (født 1954 ved Knin) er en tidligere serbisk politisjef i Knin, og separatistleder og leder for Den serbiske republikken Krajina, en ikke anerkjent utbryterrepublikk fra Kroatia.

Da Kroatia erklærte selvstendighet i 1990, gikk Martić i ledelsen for å erklære området omkring Knin som en selvstendig serbisk statsenhet. I 1991 startet Kroatia-krigen og serberne i Krajina fikk i juni forsterkninger fra den jugoslaviske hæren under ledelse av oberst Ratko Mladić, som gikk til aksjon mot kroatisk politi i byene Knin og Šibenik.

Martić fungerte som utenriksminister, forsvarsminister og president i utbryterrepublikken i perioden 19911995. Den 26. februar 1992 byttet Martić ut sittende «statsminister» Milan Babić med den mer Beograd-lojale Goran Hadžić. Stridstemaet som forårsaket maktskiftet var at Babić hadde oppfordret Krajina-serberne til å avvise fredsplanen til Cyrus Vance og fortsette kampen mot kroatene, mens Slobodan Milošević vinteren 1991-92 trengte de jugoslaviske hærstyrkene til den forestående krigen i Bosnia. Dermed ble Hadzić innsatt som «statsminister», og i mangel av jugoslavisk-serbiske forsterkninger gikk Milosević høsten 1993 med på å sende paramilitære styrker under ledelse av Arkan. Det ble avholdt presidentvalg i Den serbiske republikken Krajina, og med støtte av Milosević vant Malić andre runde. Han ledet provinsen inntil kroatene tok tilbake Krajina i august 1995.

25. juli 1995 utstedte Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia arrestordre på Martić. Han meldte seg selv 15. mai 2002.

12. juni 2007 ble han dømt til 35 års fengsel av krigsforbryterdomstolen. Siden 2009 er han i estisk fengsel.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]