Mikkjel Hemmestveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mikkjel Hemmestveit
Født6. mars 1863Rediger på Wikidata
Morgedal
Kviteseid
Død22. apr. 1957Rediger på Wikidata (94 år)
Minnesota
BeskjeftigelseSkihopper, kombinertløper Rediger på Wikidata
SøskenTorjus Hemmestveit
NasjonalitetNorge
USA
UtmerkelserHolmenkollmedaljen (1928)
SportKombinert
skihopping

Mikkjel Hemmestveit (1863–1957) var en norsk-amerikansk skihopper og kombinertløper. Han konkurrerte for sportsklubben Morgedal IL i Telemark, og trolig for klubben Aurora Ski Club i USA. I 1928 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med sin bror Torjus Hemmestveit.

Han utvandret til USA og endret der navnet sitt til Mikkel Hemmestvedt.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin bror Torjus dro han fra Telemark til Oslo i 1881 og startet Norges første skiskoler. Han vant kombinertrennet i Husebyrennet i 1885 og 1886.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Minnesota, USA i 1886 og vant flere renn der. Blant annet satte han den første anerkjente nordamerikanske rekorden med et hopp på 37 fot (overkant av 10 meter) i 1887, i Red Wing, Minnesota. Hans bror Torjus kom etter i 1888. Der ble de pionerer innen utvikling av amerikansk skiidrett, og spesielt skihopp. Hemmestveit-brødrene tok med seg ideene fra skiskolene i Oslo, og etablerte lignende skoler i USA. I 1891 presterte han verdens lengste skihopp, og ble verdens første med bestenotering over 100 fot i hoppbakken med et hopp på 31,1 meter (102 fot). Rekorden stod i to år, da Mikkjels eldre bror slo rekorden med en fot.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Hemmestveit har fått to veier på Montebello i Oslo oppkalt etter seg: Mikjelsbakken (sic) og Hemmestveitbakken. For sistnevnte må han dele æren med broren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Hagbart Haakonsen & Einar Lindboe
Holmenkollmedaljen
Sammen med Torjus Hemmestveit

Neste mottaker:
Hans Vinjarengen & Ole Stenen