Mikhail Aleksejev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mikhail Alexejev

Michail Vasiljevitsj Aleksejev (russisk: Михаил Васильевич Алексеев, født 3. november 1857 i Tver i Russland, død 25. september 1918 i Jekaterinodar) var en russisk general.

Aleksejev ble offiser i 1876, deltok i den russisk-tyrkiske krig 1877-78, var lærer ved generalstabsakademiet, ble oberst i 1898 og generalmajor i 1904. Under den russisk-japanske krig 1904-05 var han generalkvartermester ved den 3. mandsjuriske armé. Deretter tjenestegjorde Aleksejev ved generalstaben og ble i 1908 generalløytnant og stabssjef i militærdistriktet Kiev og i 1912 general og sjef for det 13. armékorps (Smolensk).

Aleksejev ble stabssjef under general Nikolaj Ivanov for den russiske Sørvestfronten ved første verdenskrigs utbrudd i august 1914. Fra mars til september 1915 var han øverstkommanderende for nordvestfronten. Da tsar Nikolaj II tog direkte kommando over krigsmakten ble Aleksejev hans stabssjef og dermed den med den største innflytelsen på den russiske krigsplanleggingen.

Da februarrevolusjonen brøt ut i mars 1917 forsøkte Aleksejev å redde monarkiet og var en av personene som overtalte tsaren til å abdisere. Fra mars til mai var Aleksejev russisk øverstkommanderende men hadde et annet syn på krigføringen enn den provisoriske regjeringen og dens sterke mann Kerenskij, og han ble derfor erstattet av Aleksej Brusilov.

Ved sin død i 1918 var Aleksejev i ferd med å organisere hvite styrker for den russiske borgerkrig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Mikhail Aleksejev – bilder, video eller lyd

Biografi på www.firstworldwar.com (engelsk)