Microstock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Microstock-fotografering er en variant av tradisjonelle bildebyråer. Microstock-bildebyråer kjennetegnes av at de lisensierer bilder via internett til veldig lave priser. De lisensierer også bilder tatt av amatører. Amatører har ellers ikke hatt muligheten til å selge bilder via bildebyråer.

Tankegangen bak microstock-fotografering er at med utbredelsen av digitalkameraer og raskere internett, kan alle i realiteten levere gode bilder. Ettersom volumet blir større, kan bildene lisensieres flere ganger uten at de "brukes opp", noe som oppveier for at prisene er veldig lave. Mange fotografer reagerer negativt på de lave prisene og mener at konseptet undergraver andre, profesjonelle fotografer og fotoindustrien.

En del av microstock-byråene baserer betalingen på Micropayment. Kunden betaler bildebyrået en sum penger for retten til å laste ned et avtalt antall bilder. Systemet kan sammenlignes med et kontantkort til mobiltelefonen.

Det koster ingenting å levere bilder til microstock-bildebyråene. Hvert bilde må gjennom en godkjenningsprosess, der bildet aksepteres eller refuseres i henhold til det enkelte byråets kriterier.

Pioneren i microstock-fotografi er Bruce Livingstone, som grunnla iStockPhoto. I utgangspunktet delte de ut bilder gratis, men de ble raskt en fenomen på nettet. Til slutt solgte Livingstone iStockPhoto til Getty Images i februar 2006 for over 300 millioner norske kroner.

Mange andre selskaper har forsøkt å følge etter iStockPhotos forretningsmodell. Shutterstock, Can Stock Photo, Fotolia og Dreamstime er blant iStockphotos konkurrenter. Shutterstock ble børsnotert i USA i 2013.

I Norge fins Scandinavian Stock Photo og YAY Images.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

De 4 største microstockbyråene[rediger | rediger kilde]

Microstockbyråer basert i Norge[rediger | rediger kilde]

Nettverk[rediger | rediger kilde]