Jordmaurblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Microdon analis»)
Jordmaurblomsterflue
Nomenklatur
Microdon analis
Macquart, 1842
Populærnavn
jordmaurblomsterflue
Hører til
Microdontinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver i maurtuer. Voksne fluer ved morken stubber.
Utbredelse: den palearktiske sone
spredt over hele Norge.

Jordmaurblomsterflue (Microdon analis) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Arten finnes spredt over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), kort og kraftig blomsterflue, vingene påfallende små. Hodet er kort og bredt, fasettøynene mørke, nakne og bredt adskilt hos begge kjønn. Antennene er nær dobbelt så lange som hodet, særlig det innerste leddet er forlenget. Kroppen er brunsvart, stedvis tett kledt med korte, lyse hår. Beina er korte og kraftige, lårene svarte, leggene og føttene lysbrune. Vingene er korte og brede, melkeaktige med brune årer. Bakkroppen er kort oval.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre maurblomsterfluer lever larven som snyltere i underjordiske maurtuer. Man antar at denne arten er knyttet til jordmaur (slekten Lasius). Man finner særlig disse fluene i åpen, eldre skog, også på hogstflater. Det bør være rikelig av morkne stubber med maur i. De voksne fluene flyr i mai-juli, i motsetning til mange andre blomsterfluer besøker de sjelden blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over nesten hele den palearktiske sone. I Norge er den funnet i lavlandet over hele landet, mest i indre strøk.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]