Michael Sata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Michael Chilufya Sata
Født 1937
Parti Patriotric Front
Zambias president
2011
Forgjenger Rupiah Banda

Michael Chilufya Sata (født 1937 i Mpika) er Zambias femte president. Michael Sata leder partiet Patriotric Front.

Sata startet sin politiske karriere i regjeringspartiet Movement for Multiparty Democracy (MMD), der han etterhvert kom til å tilhøre den indre kretsen[trenger referanse] rundt Frederick Chiluba, landets president fra 1991 til 2002.

Da Chiluba i 2001 nominerte Levy Mwanawasa som ny presidentkandidat, brøt Sata ut av MMD og grunnla opposisjonspartiet Patriotic Front (PF). Som opposisjonsleder fikk Sata kallenavnet «Kong Kobra» på grunn av sin giftige tunge. I presidentvalget i 2006 var han hovedmotstanderen til MMDs Mwanawasa, men Mwanawasa vant valget og regjerte frem til sin død i 2008, da han ble etterfulgt av Rupiah Banda.

I det neste presidentvalget 20. september 2011 vant Sata med 43,0 % av stemmene mot Bandas 36,1 %. Den 23. september ble Michael Sata tatt i ed som landets nye president.

I valgkampen i 2006 markerte Sata seg som kritisk til kinesiske gruveinvesteringer i landet, og uttalte at han ville utvise kinesiske selskaper som ble anklaget for å utnytte zambiske arbeidere. I 2008 forsikret han imidlertid at utenlandske investeringer i landet ville være trygge hvis han ble valgt til president, og at landet trengte kinesisk teknologioverføring.[1][2]

Sata lover også å bekjempe korrupsjon, et problem som fikk velgerne til å vende ryggen til forgjengeren Banda. Sata har uttalt at det er en klar kobling mellom korrupsjon og fattigdom.[3]


Forgjenger:
 Rupiah Banda 
Zambias president
(2011–)
Etterfølger:
  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shacinda, Shapi (8. september 2008). «Sata warms to Chinese investment in Zambia» (engelsk). iol news. 
  2. ^ Redvers, Louise (19. september 2011). «China's stake in Zambia's election» (engelsk). BBC. 
  3. ^ NTB (23. september 2011). «Ny president i Zambia». VG.