Michael Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Rose
Født5. jan. 1940Rediger på Wikidata (84 år)
Britisk India
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
Utdannet vedStaff College, Camberley
St Edmund Hall
Cheltenham College
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserKommandør av Order of the British Empire
Kommandørridder av Order of the Bath
Distinguished Service Order

Hugh «Michael» Rose (født 1940 i Quetta i Britisk India) er en britisk general. Han er mest kjent for sin rolle under Jugoslavia-krigene, da han var sjef for UNPROFOR i Bosnia-Hercegovina.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Rose er utdannet ved Cheltenham College og studert ved University of Oxford og Sorbonne.[1]

Han startet sin militære karriere i 1959 i Gloucestershire Regiment i reserven av Territorial Army, men skiftet i 1962 til Royal Air Force Volunteer Reserve. Rose ble i 1964 tilknyttet Coldstream Guards. Etter å ha gjennomgått stabsskole ble Rose i 1973 brigademajor for 16th Parachute Brigade. Fra 1979 til 1982 var han sjef for 22nd SAS Regiment. I denne tiden fikk han ansvar for å lede operasjonen mot den okkuperte iranske ambassaden i London i 1980.[2] Under Falklandskrigen tjenestegjorde han som sjef for styrkene fra Special Forces, som var i felten under konflikten mot Argentina. Rose ble senere sjef for infanteriskolen og for Special Forces. Han studerte også ved Royal College of Defence Studies, for deretter å holde territoriell kommando i Storbritannia. I tillegg til tjenesten på Falklandsøyene, har Rose i sin militære karriere tjenestegjort i Nord-Irland. Han har også vært stasjonert Midtøsten, Tyskland, Aden, Malaysia, i De arabiske gulfstater og Dhofar.

I 1994 ble Rose sjef for UNPROFOR,[2][3] FNs styrke i Bosnia-Hercegovina. Etter å ha avsluttet tjenesten i Bosnia-Hercegovina 1995 fikk han igjen landkommando i Storbritannia, før han til 1997 gjorde tjeneste som generaladjutant og aide-de-camp for Storbritannias dronning.

Etter endt tjeneste i det britiske forsvaret har Rose arbeidet som direktør i det private sikkerhetsfirmaet Control Risks Group.[4] Han har også markert seg som motstander av statsminister Tony Blairs støtte til invasjonen av Irak i 2003.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Rose er tildelt en rekke utmerkelser. Han fikk i 1981 Queen's Gallantry Medal. I 1986 ble han utnevnt til kommandør av Order of the British Empire. Rose ble i 1994 utnevnt til Knight Commander av Order of the Bath og derved adlet. han har deretter rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn. I 1995 ble han tildelt Distinguished Service Order. Rose er kommandør av den franske Æreslegionen.[1]

Han er også hedret med utnevnelse til Colonel of the Regiment for Coldstream Guards.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Biografi Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine., Emirates Center for Strategic Studies and Research.
  2. ^ a b «General Sir Michael Rose», Pointer. Journal of the Singapore Armed Forces, bd. 35, nr. 2, 2009.
  3. ^ «Portrait: Sir Michael Rose, UNPROFOR Commander in BH», Transitions Online, 9. mai 1994.
  4. ^ General Sir Michael Rose, CSA Celebrity Speakers.
  5. ^ «Impeach Blair over Iraq - general», BBC News, 9. januar 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]