Miami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Miami, Florida»)
Miami

Flagg

LandUSAs flagg USA
DelstatFloridas flagg Florida
FylkeMiami-Dade County
Grunnlagt1825
Oppkalt ettermayaimi[1]
Tidssone-5
Postnummer33152
Retningsnummer305
Areal143 148 642 kvadratmeter
Vannfylt arealandel36,02%
Befolkning442 241[2] (2020)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Antall husholdninger180 676
Høyde o.h.2 meter
Nettsidewww.miami.gov/
Politikk
BorgermesterFrancis Suarez (R)
Kart
Miami
25°47′00″N 80°13′00″V

Miami er en by i den amerikanske delstaten Florida. Miami ligger i Biscayne Bay-området, mellom Everglades nasjonalpark og Atlanterhavet. Miami er den største byen i kommunen Miami-Dade basert på folketall, men kun den nest største byen i Florida (etter Jacksonville) basert på areal.

Miami ble offisielt utnevnt til by den 28. juli 1896. I 1940 bodde 172 172 mennesker i byen, og i 2005 var tallet 382 894 mennesker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Miami ble grunnlagt 1896 i forbindelse med byggingen av jernbanelinjen til Florida East Coast Railway. Byen er oppkalt etter en indianerstamme. Den spansk-amerikanske krigen 1898 var innledningen til byens sterke forbindelser med Cuba og resten av Latin-Amerika.

Den økonomiske og befolkningsmessige veksten skjøt for alvor fart etter den første verdenskrig, og innbyggertallet økte fra ca. 1680 i 1900 til 250 000 i 1950. I første del av 1920-årene gjennomgikk byen en byggeboom, som kollapset i 1926 samtidig som en kraftig orkan ødela mye av byen. Dette ble etterfulgt av stagnasjon til 1950-årene.

Etter 1959 har mer enn 300 000 kubanere slått seg ned i Miamiområdet, og «Little Havana» har blitt en nesten ren kubansk enklave innen byen. Miami har også mottatt et stort antall emigranter og flyktninger fra andre latinamerikanske land. Spansktalende utgjorde 1997 til sammen 66 % av byens befolkning (mot 25,5 % engelsktalende), noe som gjør byen til en av de største i landet der majoriteten av befolkningen ikke har engelsk som morsmål. I realiteten er en stor del av befolkningen to- eller flerspråklig.

Andelen av befolkningen som kun snakker engelsk, er synkende. Dette skyldes hovedsakelig at denne befolkningsgruppen i stadig større grad flytter fra byen og ut i nabokommunene.

Transport[rediger | rediger kilde]

Flyplasser[rediger | rediger kilde]

Miami International Airport betjener over 35 millioner mennesker årlig og er verdens tiende største cargo-flyplass.

Miami International Airport er hovedflyplassen for Miami-området og er en av verdens mest travle flyplasser. Miami International er den mest travle flyplassen i Florida og er USAs nest største internasjonale port for utenlandske passasjerer etter John F. Kennedy International Airport. Flyplassens utvidede internasjonale nettverk inkluderer non-stop flyvninger til over 70 internasjonale byer i Nord-Amerika, Europa, Asia og Midtøsten.

Alternativt kan man også benytte seg av Fort Lauderdale-Hollywood International Airport, som også tilbyr kommersiell trafikk i Miami-området.[3]

Ved Palm Beach ligger også Palm Beach internasjonale lufthavn.

Opa-Locka Airport i Opa-Locka og Kendall-Tamiami Airport kan også benyttes.

Offentlig transport[rediger | rediger kilde]

Metromover er en gratis automatbane som betjener 22 stasjoner på tre linjer gjennom Downtown og Brickell.
Tri-Rail er Miamis lokaltog som går nord til syd fra forstedene i West Palm Beach til Miami International Airport.

Offentlig transport blir i Miami eid og drevet av Miami-Dade Transit og SFRTA. Disse driver forstadsbaner, t-bane, people mover og busser. Miami har Floridas høyeste kollektivandel siden omtrent 17% av "Miamians" bruker kollektiv trafikk daglig.[4]

Miamis t-bane, Metrorail, består av høybaner som utgjør en eneste 36 km lang linje. Denne har 22 stasjoner og går fra de vestlige forstedene gjennom sentrum og slutter i den sydlige bydelen Dadeland. Byggingen av en direkte Metrorail-forbindelse til Miami International Airport begynte i 2009 med forventet passasjer-service i begynnelsen av 2012.[5] En gratis people mover, Metromover, betjener 21 stasjoner på tre ulike linjer i sentrum med en stasjon på omtrent hvert andre kvartal av Downtown and Brickell. Flere utvidelsesprosjekter blir finansiert av en skatteøkning på kollektivtrafikken i Miami-Dade County.

Tri-Rail er et lokaltogssystem (betjent av SFRTA), som går fra Miami International Airport nordover til West Palm Beach, og danner 18 holdeplasser gjennom Miami-Dade, Broward og Palm Beach delstater.

Miami Intermodal Center og Miami Central Station befinner seg for øyeblikket under konstruksjon, som vil danne en massiv transportsentral hvor Metrorail, Amtrak, Tri-Rail, Metrobus, Greyhound, taxier, leiebiler, MIA Mover, privatbiler, sykler og fotgjengere blir fraktet til Miami International Airport. Ferdigstillelsen av Miami Intermodal Center er forventet å være ferdig innen 2010 og vil betjene over 150.000 reisende i Miami-området. Fase I av Miami Central Station er planlagt å bli ferdig juni 2010 og fase II i 2011.

To nye lettbaner har blitt foreslått, Baylink og Miami Streetcar, og befinner seg foreløpig på planstadiet. BayLink vil potensielt forbinde Downtown med South Beach, og Miami Streetcar vil forbinde Downtown med Midtown.

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Den prisbelønnede Tv-serien Miami Vice ble produsert i Miami og regnes i dag for å være en kultserie. Med Don Johnson og Philip Michael Thomas i hovedrollene dro serien til seg mange seere, også etter sine produseringer, langt utover på 90- og 2000-tallet. Serien fikk også oppkalt en film etter seg.

Den mer moderne serien CSI: Miami ble også produsert i Miam og handler om en fiktiv kriminalteknisk avdeling i Miami-politiet.

Sport[rediger | rediger kilde]

Basketballaget Miami Heat spiller i ligaen NBA og spiller hjemmekampene sine i American Airlines Arena. Laget ble startet i 1988 som et utvidelseslag til Charlotte Hornets.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Getty Research Institute (på en), Getty Thesaurus of Geographic Names, Los Angeles: Getty Research Institute, LCCN 99483604, OCLC 43253182, TGN-ID 7014044, Wikidata Q1520117, https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/tgn/ 
  2. ^ https://www.census.gov/quickfacts/fact/table/miamicityflorida/PST045219; besøksdato: 21. august 2021.
  3. ^ "Southwest Airlines Cities." Southwest Airlines. Besøkt 30. oktober 2008.
  4. ^ «American Community Survey». Census.gov. Besøkt 27. juni 2009. 
  5. ^ Haggman, Matthew. «Metrorail breaks ground at airport – South Florida». MiamiHerald.com. Besøkt 27. juni 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]