Metro 123 kapret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metro 123 kapret
orig. The Taking of Pelham 123
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] ransfilm, actionfilm,[1] thriller, romanfilmatisering
Utgivelsesår2009
NasjonalitetUSA
Lengde106 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTony Scott[1][2][3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusBrian Helgeland Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Taking of Pelham One Two Three[7] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Tony Scott, Steve Tisch
MusikkHarry Gregson-Williams Rediger dette på Wikidata
FotoTobias A. Schliessler Rediger dette på Wikidata
KlippChris Lebenzon Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington,[2] John Travolta,[2] Luis Guzmán,[8] John Turturro,[8] Michael Rispoli,[8] Ramón Rodríguez, James Gandolfini,[8] John Benjamin Hickey,[8] Adrian Martinez, Aunjanue Ellis,[8] Frank Wood,[8] Jason Butler Harner,[8] Jason Cerbone,[8] Ty Jones,[8] Victor Gojcaj, Jake Siciliano, Gbenga Akinnagbe, Gary Basaraba, Tonye Patano, Brian Haley Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapRelativity Media, Escape Artists, Scott Free Productions Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Columbia Pictures
InterCom[9]
Netflix
Budsjett100 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning150 166 126 USD[10] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2009
24. september 2009 (Tyskland)[11]
3. september 2009 (Ungarn)[12]
Eksterne lenker

Metro 123 kapret (originaltittel: The Taking of Pelham 123) er en amerikansk thrillerfilm regissert av Tony Scott. Denzel Washington og John Travolta er de to hovedpersonene i filmen. Filmen er en nyinnspilling av Pelham 1-2-3 kapret fra 1974.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En mann som kaller seg "Ryder" kaprer et tog fra New Yorks undergrunnsbane klokken 1:23 om morgenen. Ryder kommer sammen med tre andre tungt bevæpnede menn: Bashkin, Emri og den tidligere tog-operatøren Phil Ramos. De kobler den fremste vognen fra resten av toget, og tar alle passasjerene som gissel. Walter Garber fra Metropolitan Transportation Authority mottar krav om 10 millioner dollar i løsepenger fra Ryder, og de krever at pengene skal leveres i løpet av 60 minutter. De advarer om at hvert minutt over denne fristen de må vente, kommer de til å henrette et gissel.

Bashkin dreper en politimann som mistenker at noe er galt. Garber forsøker å forhandle med dem, samtidig som Ramos og Emri setter opp internett-tilgang i tunnelen. Ryder bruker en bærbar datamaskin for å se Dow Jones stupe nesten 1 000 poeng i løpet av den neste timen som svar på gissel-situasjonen. En av passasjerens bærbare datamaskiner kobler seg også til Internett, og maskinens webkamera blir aktivert. Kameraet lar politiet følge med på ranerne. Camonetti fra New York City Police Department tar over forhandlingene, og Walter Garber beordres til å forlate lokalene. Denne forandringen irriterer Ryder, som skyter og dreper togføreren for å tvinge Camonetti til å bringe Garber tilbake. Garber beskylder Camonetti for passassjerens død.

Camonetti oppdager at Garber etterforskes etter anklager om å ha akseptert en bestikkelse på 35 000 dollar over en kontrakt for nye t-baner. Ryder oppdager også disse anklagene gjennom nyhetene på Internett, og tvinger Garber til å tilstå ved å true med å drepe en passasjer. Så Garber finner på en historie om at han ble tilbudt penger når han skulle velge mellom to selskaper til en kontrakt, og at han brukte disse pengene til å betale for college til barnet hans. Men han insisterer på at han ville ha gjort nøyaktig samme beslutning uten denne bestikkelsen.

I mellomtiden samtykker ordføreren i å levere løsepengene, og beordrer politiet å levere pengene. Men på vei til utleveringsstedet havner politibilen i en ulykke, og klarer ikke å få pengene dit i tide. Garber forsøker å bløffe Ryder ved å påstå at pengene er levert, uvitende om at Ryder kan overvåke hendelsene via den bærbare datamaskinen. En rasende Ryder truer med å henrette et barn og barnets mor. Et annen gissel, en tidligere soldat, ofrer seg for å redde dem fra å bli drept. En skuddveksling bryter løs når en skarpskytter blir bitt av en rotte, avfører våpenet ved et uhell, og dreper Ramos.

Politiet oppdager at Ryders virkelige navn er Dennis Ford, som tidligere ble dømt til 10 års fengsel for Investeringsbedrageri. Politiet tror at Ryder forsøker å tjene penger på å manipulere finansmarkedet. Ryder krever at Garber selv leverer pengene, og Ryder beordrer Garber til å kjøre toget til neste stasjon. Garber unnslipper ranerne ved en jernbane-overgang, og følger etter dem til et hotell. Bashkin og Emri blir senere skutt og drept etter et sammenstøt med politiet. Ryder sjekker sin bærbare datamaskin, og finner ut at ordningen hans har ført til en fortjeneste på 307 millioner dollar. Garber stopper ham, men Ryder trekker frem sin egen pistol, og Garber skyter ham. Ryder dør av skadene, men Camonetti er vitne til dette fra et helikopter. Etterpå takker ordføreren Garber for at han reddet gislene, og filmen avsluttes med at Garber kommer hjem til sin kone med en pose dagligvarer.

Skuespillere.[rediger | rediger kilde]

Denzel Washington.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt1111422/; besøksdato: 6. juli 2016.
  2. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/metro-strachu; besøksdato: 6. juli 2016.
  3. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Taking-of-Pelham-123-The#tab=video-sales; besøksdato: 6. juli 2016.
  4. ^ http://www.fotogramas.es/Peliculas/Asalto-al-tren-Pelham-1-2-3#critFG; besøksdato: 6. juli 2016.
  5. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film702747.html; besøksdato: 6. juli 2016.
  6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=131013.html; besøksdato: 6. juli 2016.
  7. ^ (på sv) Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, SFDb film-ID 68251, Wikidata Q1139587, https://www.svenskfilmdatabas.se/ 
  8. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt1111422/fullcredits; besøksdato: 6. juli 2016.
  9. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=takingofpelham09.htm.
  11. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ 2009_filmbemutatok_osszes.xls, nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]