Messeantrekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Messeantrekk for USAs flyvåpen. Fra venstre: generalitet, offiser, underoffiser.

Messeantrekk er et uniformsantrekk som i mange uniformerte organisasjoner anvendes ved høytidlige sammenkomster i en messe.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Henholdsvis liten og stor mässdräkt (messeantrekk) er ifølge Försvarsmaktens reglement to typer uniformsantrekk som inngår i uniformsgruppen sällskapsuniformer. Foruten messeantrekkene inngår i denne gruppen også antrekkene högtidsdräkt og sällskapsdräkt.

Stor mässdräkt[rediger | rediger kilde]

Stor mässdräkt kan bæres ved anledninger i festsammenheng når livkjole bæres i henhold til sivil skikk. Stor mässdräkt tilsvarer betegnelsen mess dress i britiske og amerikanske uniformssystemer. Uniformsmodellene som omfattes for de ulike forsvarsgrenene er for armeen m/86, for marinen m/1878 og for flyvåpenet m/1938.

Liten mässdräkt[rediger | rediger kilde]

Liten mässdräkt kan bæres ved anledninger i festsammenheng når smoking brukes ifølge sivil skikk. Liten mässdräkt tilsvarer i det britiske systemet av betegnelsen mess undress, og i det amerikanske av mess dress blues.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Messeantrekkene er «tillatte uniformer», som betyr at de er antrekk som får bæres ved angitte tilfeller, men som ikke nødvendigvis må innehas av en ansatt og at det alltid finnes et tilsvarende uniformsantrekk blant de obligatoriske uniformsmodellene. Stor mässdräkt tilsvares på dette vis av högtidsdräkt og liten mässdräkt av sällskapsdräkt. Högtidsdräkt er betegnelsen på uniformsantrekket paraddräkt (fra uniformsgruppen paraduniformer) da den bæres ved tilfeller når livkjole bæres i henhold til sivil skikk. Likeledes er sällskapsdräkt betegnelsen på uniformsantrekket daglig dräkt (fra uniformsgruppen arbetsuniformer) da den bæres ved tilfeller når smoking bæres ifølge sivilt bruk. Det er altså uniformsantrekkene högtidsdräkt eller sällskapsdräkt, og ikke stor/liten mässdräkt, som er utpekt til å anvendes ved militære seremonier, begravelser, parader, statsbesøk, representasjoner og lignende ikke-festsituasjoner.

De sivile kleskodene «mørk dress» og «jakke» tilsvares av det militære uniformsantrekket daglig dräkt.

Tidligere gikk liten mässdräkt med blå vest under betegnelsen daglig mässdräkt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Uniformsreglemente for Försvarsmakten (UniR FM) 2003 års utgåva (M7756-70002)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]