Messeuniform

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Messeantrekk»)
Messeuniform 2 (aftenantrekk) for USAs flyvåpen. Fra venstre: generalitet, offiser, underoffiser.
Canadiske offiserer i messeuniform

Messeuniform er en type militær uniform som brukes ved sosiale anledninger og er mindre formell enn gallauniform. Navnet henspiller på at uniformen er ment brukt under sammenkomster i messer, i motsetning til for eksempel arbeidsuniformer eller feltuniformer. I bruk tilsvarer messeuniformen aftenantrekk (smoking), i motsetting gallauniformen som er et gallaantrekk.[1] Det eksisterer også uniformer som brukes tilsvarende mørk dress i det sivile liv, men disse betegnes gjerne som «tjenesteuniform» i stedte for messeuniform.[2]

Messeantrekkene er «tillatte uniformer», hvilket betyr at de er antrekk som kan bæres ved angitte anledninger, men som menige og offiserer ikke nødvendigvis må inneha. Det skal alltid finnes et tilsvarende uniformsantrekk blant de obligatoriske uniformsmodellene.[3] Vanligvis vil messeuniformer være et antrekk soldaten må kjøpe selv, og ikke en del av det utstyret som blir utlevert.

Snitt og modeller[rediger | rediger kilde]

Messeuniformer bygger vanligvis på en spencerjakke, en kort, ofte åpen jakke, som en livkjole uten hale. Slike uniformer ble først innført i den britiske hæren rundt 1845 som et mindre formelt alternativ til paradeuniformene.[4] En distinkt type messeuniformer med jakke som bare er ment å skulle kneppes med øverste knapp, bygger på britiske kavaleriuniformer slik de ble båret under Sepoy-opprøret i 1857.[5] Messeuniformer er alltid åpne i halsen og bæres med vest, og mange har sjalkrage slik som en smokingjakke.

Norske uniformer[rediger | rediger kilde]

Hæren i Norge har ikke messeuniform, men benytter paradeuniform eller tjenesteuniform slik det passer seg.[6] Luftforsvarets tjenesteuniform er gråblå vest og spencerjakke. Jakken fra messeuniformen benyttes også i luftforsvarets gallaantrekk, men med hvit vest og sløyfe («white tie», tilsvarende vest og sløyfe til livkjole).[7] Marinen bruker marineblå spencerjakke og vest. Som i Luftforsvaret benyttes spencerjakken med mørk blå vest til galla.[8]

Internasjonale uniformer[rediger | rediger kilde]

Messeuniformer fra Storbritannia og andre samvelderiker har vanligvis røde jakker for hæren, hvite eller marineblå for marinen. Amerikanske messeuniformer for hæren er svarte, slik som de norske. Russiske messeuniformer er gråblå og likner på uniformene slik de var før den russiske revolusjon. I Sverige kalles messeuniformen for Liten mässdräkt, i motsetning til Stor mässdräkt, som er paradeuniformen.[3] I noen land er det egne messeantrekk med hvite jakker og bukser for sommerbruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Messeantrekk 2 Arkivert 19. juni 2012 hos Wayback Machine., Uniformsreglement for Luftforsvaret
  2. ^ Tjenesteantrekk Arkivert 28. juli 2011 hos Wayback Machine., TJ 12-3, Uniformsreglement for Hæren
  3. ^ a b Uniformsreglemente for Försvarsmakten (UniR FM) 2003 års utgåva (M7756-70002)
  4. ^ «Downton Abbey Clothing: Greatcoat, Mess Dress & Dinner Jacket». Gentleman's Gasette. 30. januar 2012. Besøkt 2. mai 2014. 
  5. ^ Knötel, Richard; Knötel, Herbert; Sieg, Herbert (1980). Uniforms of the World: A Compendium of Army, Navy, and Air Force Uniforms, 1700–1937. New York: Scribner. ISBN 978-0-684-16304-8. Besøkt 26. mai 2012. 
  6. ^ Gallaantrekk 2 Arkivert 26. desember 2010 hos Wayback Machine., TJ 12-3 Uniformsreglement for hæren
  7. ^ Messeantrekk 3Arkivert 16. oktober 2017 hos Wayback Machine., Uniformsreglement for Luftforsvaret
  8. ^ Messeantrekk 2, Uniformsreglement for Marinen, s. 11

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]