Mesosaurer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mesosaurer
Mesosaurus fra tidlig perm
Nomenklatur
Mesosauria
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenUrreptiler
Alder Sen karbon
Økologi
Antall arter: Lavt, kun 3 kjente arter
Habitat: Fersk- og brakkvann
Utbredelse: Sørlige Pangæa
Inndelt i

Mesosaurer er en liten orden med en enkelt familie av urreptiler som levde i grunne sjøer og brakkvannsumper i slutten av karbon og begynnelsen av perm, omtrent 320 til 280 millioner år siden. De stammet fra landlevende forfedre, og var de første krypdyrene som returnerte til et liv i vann.

Bygning og levevis[rediger | rediger kilde]

Skjelett av Mesosaurus

Mesosaurene liknet små til middelsstore, slanke krokodiller, men med luffer som en sel og smale kjever med lange, nåleformede tenner. Tennene satt relativt løst i tannbeinet og var festet langs ytterkanten av kjeven. Dette gjorde dem i noen grad fleksible, slik at de kunne bøye seg til siden når dyret lukket munnen.

De fleste eksemplarene er rundt 40 cm i lengde, men noen kunne komme opp i bortimot to meter, og var blant de største krypdyrene i sin tid. De levde trolig av fisk og muligens små krepsdyr ved å bruke de lange, tynne tennene som en slags sil, ikke ulikt moderne bardehvaler. Fossiler av mesosaurene finnes gjerne i sedimenter fra grunne innlandshav. Trolig har leveområdet hovedsakelig vært varme brakkvannshav med rik sumpvegetasjon. Noen steder kan fossiler etter mesosaurer være svært tallrike.

Strukturen på frambeina viser at mesosaurene bare med vanskelighet har kunnet bevege seg på land. Selv om de levde mesteparten av livet i vann, må de ha kommet opp på land og lagt egg, på samme måte som moderne havskilpadder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det best kjente slekten er Mesosaurus selv. Fossiler av disse er funnet i Namibia i Afrika [1] og deler av Sør-Amerika, Brasil, Uruguay, og Paraguay. [2]. Denne utbredelsen er en av faktorene som gav Alfred Wegner inspirasjon til å fremme teorien om kontinentaldrift. Da Mesosaurus levde, var områdene som i dag ligger langt fra hverandre del av superkontinentet Pangæa[3][død lenke].

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Mesosaurer deles vanligvis i to slekter, Stereosternum fra Brasil og Mesosaurus fra Afrika og Sør-Amerika. Brasileosaurus, en gruppe fossiler kun kjent fra svært fragmentariske fossiler fra Brasil regnes av noen til Mesosaurene, men kan også være en diapside.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]