Merian C. Cooper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Merian C. Cooper
Cooper i en polsk uniform
Født24. okt. 1893[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Jacksonville[5]
Død21. apr. 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (79 år)
San Diego[6]
BeskjeftigelseManusforfatter, filmprodusent, filmregissør, skuespiller, jagerflyger, offiser, flyger, journalist, filmskuespiller, filmfotograf, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUnited States Naval Academy
Georgia Institute of Technology
EktefelleDorothy Jordan (–1973)
SøskenJohn Cobb Cooper
BarnMaciej Słomczyński
NasjonalitetUSA
UtmerkelserTapperhetskorset
Honorary Scout
Sølvkors av Virtuti Militari
Stjerne på Hollywood Walk of Fame[7]
Æres-Oscar (1953)[8]

Merian Caldwell Cooper (født 24. oktober 1893 i Jacksonville, Florida, USA, død 21. april 1973 i San Diego, California, USA) var en amerikansk pilot, eventyrer og regissør, produsent og forfatter av filmer. Hans mest kjente film er King Kong (1933). Han var gift med Dorothy Jordan og hans foreldre het John C. Cooper og Mary Coldwell.

Militærkarriere[rediger | rediger kilde]

Merian Caldwell Cooper begynte på United States Naval Academy i 1915, og forlot skolen det siste året. I 1916 ble han med i Nasjonalgarden for å fange Pancho Villa i Mexico. Han fløy bombefly under første verdenskrig hvor han ble skutt ned av tyskere og tilbrakte resten av krigen i en fangeleir.

Fra 1919 til Rigatraktaten i 1921 var han medlem av den frivillige amerikanske flygerskvadronen, Kosciuszko Squadron, som støttet den polske hæren i krigen mellom Polen og Sovjet. 26. juli 1920 ble flyet hans skutt ned og han tilbrakte nesten 9 måneder i en sovjetisk fangeleir. Han rømte rett før krigen var over og kom seg til Latvia. Han ble dekorert for tapperhet av Józef Piłsudski, den polske øverstkommanderende, med Virtuti Militari, den høyeste utmerkelsen i det polske militæret.

Selv om han var gammel nok til å slippe å tjene under andre verdenskrig, vervet han seg likevel. Han ble oberst i det amerikanske flyvåpenet i Asia og Kina og han var stabssjef for general Claire Chennault i Flying Tigers.

Han ledet mange oppdrag og planla de grundig for å minimalisere dødsfall. Han var kjent for å være hardtarbeidende og hard planlegging. På slutten av krigen ble han forfremmet til brigadegeneral.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Cooper var sjef for filmproduksjonen hos RKO Pictures før og etter andre verdenskrig.

Cooper begynte sin filmkarriere med dokumentarer som kombinerte ekte opptak med iscenesatte sekvenser. I Chang (1927) brukte han denne teknikken for å avslutte dokumentaren med flyktende elefanter.

I løpet av sin karriere var Cooper en foregangsmann for tekniske nyskapninger. I filmen King Kong, som han var med på å skrive, regissere og spilte i, var et gjennombrudd på dette området. I tillegg var Cooper med på å få gjennom nye teknologier som Technicolor og Cinerama.

Cooper var en god venn av og samarbeidspartner med regissør John Ford. I 1947 grunnla de Argosy Productions, som produserte filmer som Rio Grande, The Quiet Man og The Searchers. Han ble nominert for Oscar for å ha produsert The Quiet Man i 1952, men tapte til Cecil B. DeMille og The Greatest Show on Earth. Han mottok dog en æresoscar samme året.

Cooper har en stjerne på Hollywood Walk of Fame (navnet hans er feilstavet; «Meriam C. Cooper»).

Fly[rediger | rediger kilde]

Han var medlem i styret i Trans World Airlines i flere tiår og han var en pionér innen flyging.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • I King Kong dukker Cooper og medregissør Ernest B. Schoedsack opp på slutten i flyet som skyter ned Kong. Cooper sa visstnok: «We should kill the sonofabitch ourselves»
  • I King Kong fra 2005 mumler Carl Denham «Cooper!» etter at han finner ut at Fay Wray ikke kan være med i filmen hans fordi hun er opptatt med en film hos RKO
  • Cooper påstår at fikk idéen til King Kong etter at han hadde en drøm om en gigantisk gorilla som terroriserte New York City. Da han våknet opp skrev han ned idéen og brukte den i filmen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Babelio, oppført som Merian C. Cooper, Babelio forfatter-ID 184555[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b filmportal.de, oppført som Merian C. Cooper, Filmportal-ID 4db4aa69e42a4b8fbd9eb17ad55be145, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Merian C. Cooper, SNAC Ark-ID w6gb2c0x, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Merian C. Cooper», verkets språk engelsk, besøkt 5. september 2023[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Academy Awards Acceptance Speeches - Search Results | Margaret Herrick Library | Academy of Motion Picture Arts & Sciences», besøkt 5. september 2023[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Janusz Cisek: Kosciuszko, We Are Here!, McFarland Publishing
  • I am King Kong!, dokumentar på TCM

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]