Merdøgaard museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Merdøgaard Skjærgårdsmuseum»)
Merdøgaard museum
Våningshuset på Merdøgaard er av den typen som Eilert Sundt kalte Nedenesk stuetype
Kart
Merdøgaard museum
58°25′34″N 8°48′19″Ø

Merdøgaard museum er et museum på øya Merdø utenfor Arendal.

Dendrokronologiske undersøkelser viser at tømmeret huset er bygd av er felt i 1730, og at huset etter all sannsynlighet sto ferdig sommeren 1731 eller kort tid etter.

I 1736 ble Zacharias Allewelt eier av huset. Han førte skip i trekantfart og på toppen av sin karrière var han Kina-skipper. Allewelt solgte huset til en annen Kina-kaptein, Jesper With, og flyttet tilbake til København.

Kjøkkenet på Merdøgaard.

I 1781 ble huset kjøpt av Jacob Larssøn. Jacob og kona Edel var de som satte sitt preg på huset som hjem, og mange av deres eiendeler er i huset i dag. Det var Edel og Jacobs sønnesønn, Jacob Christian Larssøn, som kom opp med ideen om at Merdøgaard burde bevares slik det var.[1] Bygningen ble kjøpt av Arendals Museum i 1930 og tilhører i dag Kuben i Arendal.

Østindiafareren «Götheborg» på Merdø havn juni 2009 Merdøgaard i bakgrunnen.

Museet er åpent for publikum i sommersesongen, og er innredet som et gammelt skipperhjem slik det var for 200 år siden. Til anlegget hører sjøbod og fjøs, nødvendige for å drive jordbruk og sjøfart i skjærgårdssamfunnet. Inventaret viser den nære kontakten det var mellom kysten av Agder og Danmark, Nederland og England i seilskutetida. Til museet hører en stor eiendom med badestrand.

Våningshuset er fredet etter Lov om kulturminner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et kjært minne, Avtrykk 10.06.2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]