Mercedes-Benz 300SEL 6.3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MHV MB W109 300SEL6.3 01.

300SEL 6.3 er en bilmodell fra tyske Mercedes-Benz, produsert i 6526 eksemplarer i perioden 19681972. Modellkoden hos Mercedes-Benz var W109.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1966 fikk en ung ingeniør hos Mercedes-Benz, Erich Waxenberger, idéen til en rask sedanutgave av den allerede eksisterende S-klassen (W108/109). Den store 6.3-liters V8-motoren, som har kodenavn M-100 (6,3-literen og den senere 6,9-literen som satt i W116 går under dette kodenavnet), ble utviklet i 1963 for toppmodellen Mercedes-Benz 600. Mercedes-Benz 300 SEL 6,3 ble lansert i 1968, og ble mottatt med stor interesse.

Bilen var svært avansert for sin tid, og hadde ytelser på nivå med en rekke sportsbiler fra samme tidsperiode. Med sitt spesielle hjuloppheng og luftfjæring (luftbelger i stedet for vanlige fjærer, som får luft fra en egen kompressor), delt bakaksel og skivebremser på alle hjul oppnådde man langt på vei å kombinere komfort og spenstige kjøreegenskaper, noe som gjør 300 SEL interessant også blant dagens bilentusiaster.

Modellen gikk ut av produksjon i 1972.

Ytelser[rediger | rediger kilde]

Standardutstyr[rediger | rediger kilde]

Air condition, firetrinns automatgir, servostyring, elektriske vinduer, sentrallås, radio fra Becker, elektrisk antenne, luftfjæring med justering av bilens bakkeklaring med opp til fem centimeter, skivebremser på alle hjul.

Av tilleggsutstyr fant man bl.a. skinninteriør og elektrisk takluke.

Annet[rediger | rediger kilde]

Da bilen var ny ble den markedsført under betegnelsen «Porsche-killer», fordi ytelsene overgikk Porsche 911.

Bilen er i dag regnet som en klassiker, mye takket være sine gode kjøreegenskaper kombinert med komfort, og sitt luksuriøse utseende. Det er få igjen av dem, og reparasjoner blir ofte kostbare, ettersom bilen er avansert for sin tid. Tilgangen på deler er god til å være en såpass sjelden bil (6,526 bygget), for mercedes produserer fremdeles mange nye deler til veteranmodellene sine, men da til høy pris. Tilgangen på brukte deler derimot er preget av at dette er sjeldne biler, og er derfor ikke god. Bilene har rent teknisk vist seg svært holdbare, men hovedproblemet er luftfjæringen, som krever en del tilsyn og vedlikehold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]