Meng Jianzhu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Meng Jianzhou (kinesisk: 孟建柱, pinyin: Mèng Jiànzhù, født i 1947 i Suzhou i provinsen Jiangsu i Kina) er en kinesisk kommunistisk politiker. Han ble i desember 2012 leder for Det kinesiske kommunistiske partis sentralkomites kommisjon for politikk og rettsvesen.

Under kulturrevolusjonen ble Meng sendt for å arbeide på en jordbrukskommune utenfor Shanghai, der han begynte å arbeide seg opp i hierarkiet. Han ble medlem av Kinas kommunistiske parti i 1971 och ble sjef for jordbrukskommunen i 1981. Under 1990-årene innehadde han lokale partiposisjoner i Jiangsu-provinsen.

I 1997 ble Meng innvalgt som supplant i Sentralkomitéen for Kinas kommunistiske parti og i 2002 ble han ordinært medlem. I 2001 ble Meng utnevnt til partisekretær i provinsen Jiangxi og til ordfører i den stående komite i provinsens folkekongress. Det ble spekulert at utnevnelsen fant sted som erstatning for at han tapte for Chen Liangyu i konkurransen om å bli partisekretær i Shanghai.

I 2007 ble han utnevnt til minister for offentlig sikkerhet, en post han innehadde til desember 2012. Han ble også politisk kommissar for {{Folkets bevæpnede politi[[ og medlem av partiets utvalg for rettslige og politiske spørsmål. Meng har også innflytelse over Kinas politikk i Tibet, idet han er medlem av partiets samordningsgruppe for Tibet. I Tibet har Meng blant annet gått inn for intensifisert patriotisk skolering av regionens buddhistiske munker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]