Melinda Gebbie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melinda Gebbie
Melinda Gebbie ved Women In Comics panelet ved tegneseriekonferansen i San Diego, 1982.
Fødtaugust 1937Rediger på Wikidata
San Francisco
BeskjeftigelseTegneserietegner, manusforfatter, billedkunstner Rediger på Wikidata
EktefelleAlan Moore
NasjonalitetUSA

Melinda Gebbie er en amerikansk tegneserietegner og forfatter, kjent for Lost Girls, en tegnserieroman i tre bind som hun skapte i samarbeid med forfatter (og nå ektefelle) Alan Moore, utgitt av Top Shelf. Gebbie var en del av den amerikanske undergrunnstegneseriene på slutten av 1970-tallet.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Melinda Gebbie er født i San Francisco. Hun ble interessert i tegneseriemediet i 1973 da hun møtte forfatter og tegneserietegneren Lee Marrs ved forlagskonferanse. Gebbie var billedkunstner da hun bidro med sin første serie til undergrunnstegneserieheftet Wimmen's Comix #3, en kvinneantologi som ble utgitt av Last Gasp. Hun skrev og tegnet novelleserier for Wimmen's Comix og andre undergrunnstitler, inkludert Tits & Clits, Wet Satin, og Anarchy Comics. I 1977 fullførte hun sitt eget hefte, Fresca Zizis.

I 1984 flyttet hun til England for å arbeide på tegneserieutgaven av Raymond Briggs' When the Wind Blows. I kjølvannet av dette gjorde hun en rekke illustrasjonsjobber og fortsatte med å lage kortere serier som blant annet Strip AIDS og Heartbreak Hotel. I løpet av denne tiden var hun kortvarig involvert i en sedelighetsrettssak da det britiske undergrunnsforlaget Knockabout Comics ble rettsforfulgt av det britiske tollvesenet over importen av hva myndighetene mente var «pornografiske tegneserier», blant annet hennes eget hefte Fresca Zizis. Dommen ble at alle tegneseriene skulle bli konfiskert og brent. Det ble ulovlig å eie og oppbevare hennes hefte i Storbritannia, i motsetningen til for eksempel USA og Norge.

Tidlig på 1990-tallet begynte hun å samarbeide med Alan Moore på den lange serien Lost Girls, en grafisk fortelling om hvordan tre litterære kvinnelige figurer fra slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet: Alice fra Alice i Eventyrland, Dorothy Gale fra Trollmannen fra Oz, og Wendy Darling fra Peter Pan. Disse møtes som voksne i 1913 og beskriver og deler med hverandre en del av at deres erotiske eventyr, tildels eksplisitt seksuelle fortellinger. Moore skrev fortellingen og Gebbie illustrerte den. Fortellingen ble fullført i 2006. I mellomtiden skapte hun og Moore Cobweb, en humoristisk serie med klare erotiske overtoner om en mystisk maskert heltinne og hennes kvinnelige assistent. Cobweb opptrådte i tolv utgaver av antologien Tomorrow Stories mellom 1999 og 2002.

Den 12. mai 2007 giftet Gebbie seg med Moore.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Egne tegneserietitler omfatter:

Antologier[rediger | rediger kilde]

Serier i tegneserieanologier:

  • Cobweb (med Alan Moore, in Tomorrow Stories #1-8, America's Best Comics/Wildstorm, 1999-2002)
  • Heartbreak Hotel
  • Strip AIDS
  • The Cockpit (i Wet Satin #1, Last Gasp Publishing)
  • My Three Swans (i Young Lust #6 (Last Gasp Publishing)
  • Wimmen's Comix #4-7 (Last Gasp Publishing)
  • Anarchy (Last Gasp Publishing)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Intervjuer: