Melchior Shi Hongzhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melchior Shi Hongzhen
Født1927Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1954–), katolsk biskop (1982–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2019–) Rediger på Wikidata

Coat of arms of Melchior Shi Hong Zhen
Den katolske katedralen i Tianjin

Melchior Shi Hongzhen (født 1927 i Kina) er katolsk biskop i bispedømmet Tianjin i Folkerepublikken Kina.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble hemmelig bispeviet som en av to hjelpebiskoper for bispedømmet Tianjin i mars 1982 av undergrunnsbiskopen der, Stephano Li Side.

Fra 1991 ble den andre av de to, hans slektning biskop Joseph Shi Hongchen (død 2001) anerkjent av myndighetene som den rettmessige biskopen av bispedømmet, noe som vanskeliggjorde ytterligere det anstrengte forholdet mellom katolikker knyttet til «undergrunnskirken» og «den åpne kirke»s troende. Biskop Melchior Shi, som dessuten hadde helseproblemer og hadde tilbragt tid i sykehus i Beijing, ble ikke anerkjent som biskop av myndighetene, og ble pålagt å holde seg i landsbyen Xiangyang ved Tianjin.

Også en ordinær undergrunnsbiskopen, biskop Stephen Li Side, ble holdt under oppsyn i et enda mer isolert område i byprovinsen. Senere fikk han lov til å utføre prestelig arbeid i en kirke nær Tanggu, en forstad til Tianjin.

Biskop Li Side døde i 2019, og ettersom Melchor Shi Hongzhen var koadjutorbiskop, utnevnt med etterfølgelsesrett, er han etter katolsk kirkerett å regne som den nye biskop. Dette er det imidlertid lite realitet i, både ettersom de kommunistiske myndigheter stiller betingelser som Shi neppe innfrir (å slutte seg til Den kinesiske patriotiske katolske forening), og fordi han i 2019 var fylt 92 år[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tianjin bishop forced to join patriotic church, Bitter Winter, lest 16. juli 2016.