Mei Lanfang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mei Lanfang

Mei Lanfang (tradisjonell kinesisk: 梅蘭芳; forenklet kinesisk: 梅兰芳, pinyin: Méi Lánfāng, født 22. oktober 1894 i Beijing i Kina, død 8. august 1961 samme sted) var en kinesisk skuespiller/sanger innen pekingoperaen.

Meis familiebakgrunn var fra Taizhou i provinsen Jiangsu; familien hadde bakgrunn innet pekingopera (jingju) og kunju. Allerede som 11-åring innledet han sin karriere på scenen; den skulle vare i femti år. Hans spesialitet var kvinneroller som han spilte og sang på et meget mykt og dannet vis.

Han ble også lagt merke til utenlands. Både Charlie Chaplin og Bertolt Brecht var fascinert av hans kunst; sistnevnte skrev en rekke essayas om det kinesiske teater i alminnelighet og om behandlingen av «fremmedgjøring» eller «desillusjon» i særdeleshet. Blant andre beundrere av Mei Lanfang var Douglas Fairbanks, Sergei Eisenstein og Vsevolod Meyerhold.

I 1949 ble Mei sjef for Beijings pekingopera, og fikk også andre tunge kulturposter.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

I 2000 ble det produsert en kinesisk dokumentarfilm om Mei Lanfang.

Mei Lanfangs livshistorie ble i 2008 også til en spillefilm, redigert av Chen Kaige, med hongkongkineseren Leon Lai i hovedrollen, Chen Hong som hans første hustru og Zhang Ziyi som hans elskerinne.