Mehmet Shehu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Mehmet Shehu (født 10. januar 1913 i Çorrush, Mallakastër District, sørlige Albania, død 17. desember 1981) var en albansk kommunist og politiker som var statsminister i Albania fra 1954 til 1981.

Mehmet Shehu var sammen med Enver Hoxha den dominerende personen i albansk politikk, fra slutten av andre verdenskrig. Han begikk angivelig selvmord, den 17. desember 1981, selv om det blir antatt at hans sjef Enver Hoxha fikk ham drept. Under den andre verdenskrig var Albania under italiensk okkupasjon, og Shehu meldte seg i 1942 til ble med den albanske kommunistpartiet og han deltok i den albanske motstandskampen mot den italienske okkupasjonsmakten.

I 1943 ble han valgt som medlem av sentralkomiteen i det albanske kommunistpartiet. I august samme år steg han på grunn av hans militære erfaring, raskt i gradene frem til han ble sjef for den første Partisan Assault Brigade. Deretter var han sjef for 1rst Partisan Assault Divison i den nasjonale frigjøringshæren. Etter at Albania var frigjort fra den tyske okkupasjonen i november 1944, ble Shehu valgt til nestleder for generalstaben.

Fra 1948 til 1954 var han nestformann i Ministerrådet og han satt som innenriksminister og han var sjefen for det hemmelige politiet. Fra 1954 til 1981 etterfulgte han Enver Hoxha som leder av det albanske ministerrådet. Shehu var en av dem som utarbeidet den kinesisk-albanske alliansen og bruddet med Sovjetunionen i desember 1961.

17. desember 1981 ble han funnet død på soverommet sitt i Tirana med et skuddsår i hodet. Ifølge den offisielle kunngjøringen som kom dagen etter, hadde han begått selvmord på grunn av et nervøst sammenbrudd. Etter hans død ble det hevdet at Shehu hadde vært en hemmelig spion ikke bare for de jugoslaviske hemmelige tjenestene, men også for CIA og KGB. Shehu forsvant deretter fra den offisielle historien til Albania. Shehu`s enke Fiqerete (født Sanxhaktari) og to av hans sønner ble arrestert uten noen offisiell forklaring og senere ble de fengslet etter forskjellige påskudd.