Megadeth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Megadeth
Megadeth
Megadeth i 2008
Opphav San Francisco, California
Periode 19832002, 2004– idag
Sjanger Thrash metal
Plateselskap Roadrunner Records
Nettsted www.megadeth.com
Medlemmer
Dave Mustaine
Chris Broderick
Shawn Drover
David Ellefson[1]
Tidligere medlemmer
Marty Friedman
Chris Poland
Jeff Young
Glen Drover
Jay Reynolds
Mike Albert
Greg Handevidt
Al Pitrelli
James Lomenzo
Jimmy Sloas
James MacDonough
Gar Samuelson
Chuck Behler
Dijon Carruthers
Lee Rausch
Jimmy DeGrasso
Vinnie Colaiuta
Nick Menza

Megadeth er et thrash metal-band fra San Francisco, USA. Bandet har skilt seg fra de tre andre store thrash metal-bandene (Metallica, Slayer og Anthrax) i den forstand at de er mer tekniske. Stilen deres har opp gjennom årene utviklet seg fra å være et speed/thrash metal-band til et alternativt heavy metal-band på 90-tallet. De siste albumene på 90-tallet hadde i tillegg et mer «kommersielt lydbilde». Mange har kritisert denne utviklingen, men på deres senere album har Megadeth gått over til en renere heavy metal-stil med thrash og speed metal-elementer. Til dags dato er det bare Dave Mustaine som har vært medlem siden begynnelsen. Megadeths offisielle maskot heter Vic Rattlehead.

Historie[rediger | rediger kilde]

Metallica[rediger | rediger kilde]

Da Lars Ulrich søkte etter en permanent gitarist for Metallica i en lokalavis i 1982, svarte Dave Mustaine og møtte opp på en audition. James Hetfield og Lars Ulrich ble så imponerte av ferdighetene til Dave Mustaine at de tok ham med i bandet. Året etter ble Mustaine kastet ut av bandet på grunn av mye krangling, stort inntak av alkohol og rusmidler, og i mange år var Mustaine og Metallica bitre fiender. Dette forholdet har bedret seg i den siste tiden. Dave og Metallica har faktisk spilt sammen i 2010 med Anthrax, Slayer, Megadeth og Metallica som The Big 4. Dave spilte noen sanger på Metallicas 30 year anniversary i Desember 2011

Megadeth[rediger | rediger kilde]

Da Mustaine ble kastet ut av Metallica, var han fast bestemt på å starte sitt eget band. Målet var å bli større og selge mer enn Metallica.

Bandet blir til (1983–1984)[rediger | rediger kilde]

Dagen det hele startet bodde Dave Mustaine i en blokkleilighet. I leiligheten under han bodde det en annen musiker, som spilte bass så høyt at Mustaine ble irritert. Mustaine lukket opp vinduet, kastet en blomsterpotte ned i ventilasjonsanlegget og ropte «hold kjeft!». Senere den dagen kom musikeren opp til leiligheten til Mustaine og banket på. Han lurte på hvor han kunne få kjøpt sigaretter i nærheten. Mustaine svarte at han kunne kjøpe det på vinmonopolet like nedi gaten og lukket døra. Bassisten banket så på døra igjen og spurte om Mustaine kunne bli med bort og kjøpe øl for ham, ettersom han bare var 18 år gammel. Mustaine skal ha lettet på humøret og blitt med. Den kvelden ble Dave Mustaine kjent med bassisten David Ellefson som ville vise seg å være hans langtids musikerpartner. Siden både Mustaine og Ellefson har det samme fornavnet (David) endte Mustaine opp med å kalle Ellefson for «Dave jr.» De fant fort en trommeslager, Lee Rausch, og en ekstra gitarist, Kerry King. Megadeth sin første konsert i historien var 15. februar 1984.

De vurderte å kalle bandet «Fallen Angel» som var navnet på et tidligere prosjekt av Mustaine, men navnet endte på Megadeth. Navnet tok de fra uttrykket «Megadeath» som betyr «en million døde», men valgte å droppe a-en for å gjøre det «deres eget.»

På denne tiden spilte Slayer-gitaristen Kerry King også med på noen "gigger", men gikk snart tilbake til thrash metal-bandet Slayer han opprinnelig var medlem av. Men ikke før å ha hjulpet Mustane med å spille inn noen sanger. Mustaine ga Kerry King et ultimatum og sa han måtte velge mellom enten Slayer eller Megadeth. Han valgte Slayer, og gitaristen Greg Handevidt kom inn i noen uker, før han ble kastet ut av bandet på grunn av inkompetanse. Den neste gitaristen ble Chris Poland og sammen spilte de inn demoen Last Rites. Trommeslageren Lee Rausch forlot bandet og Dijon Carruthers ble det nye medlemmet en kort periode før Gar Samuelson tok over.

Thrash metal-alderen (1985 - 1992)[rediger | rediger kilde]

Bandet var nå skapt, og Megadeth bestod av Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson. Tidlig i 1985 fikk Megadeth 8000 dollar til å spille inn debutalbumet, men før det skjedde hadde bandet klart å sløse bort halvparten på alkohol og festing, så bandet ble tvunget til å sparke produsenten sin og produsere albumet selv. Killing Is My Business... And Business Is Good! ble spilt inn og gitt ut i mai 1985. Til tross for dårlig produksjon mottok albumet strålende kritikker fra både presse og metal-fans. Neste år ga Megadeth ut Peace Sells... But Who's Buying? med den samme besetningen, men plateselskapet deres, Combat Records, hadde igjen gitt dem et lite budsjett og skiftet plateselskap. Capitol Records kjøpte rettighetene til det kommende albumet og i november 1986 (over et halvt år senere enn det egentlig var ferdig) ble albumet gitt ut. Peace Sells... But Who's Buying? mottok enda bedre kritikker enn det første og Megadeth slo gjennom for fullt.

Gitarist Chris Poland slet med rusproblemer og under 1985-turneen måtte han stå over, mens Mike Albert tok hans plass. Chris Poland ble sparket to år senere, fordi det ble mistenkt at han stjal bandets musikkutstyr og solgte det for å finansiere heroinavhengigheten sin. Trommeslageren Gar Samuelson forlot også bandet, som ble erstattet med Chuck Behler. Nå søkte Megadeth etter en dyktig gitarist og hadde flere prøvespillinger. Jay Reynolds ble med som gitarist på noen konserter under 1987-turneen, før Jeff Young tok over som permanent gitarist.

Det ble denne oppsetningen som spilte inn So Far, So Good... So What! (1988), men så fort førstkommende turné var ferdig fikk både Jeff Young og Chuck Behler sparken.

Marty Friedman og Nick Menza tok så over og denne besetningen viste seg å vare lenge. Sammen spilte de inn hele fire album, før Nick Menza måtte forlate bandet i 1998 på grunn av en kneskade. Bandet hadde holdt på medlemmene åtte år. De spilte så inn albumet Rust in Peace (1990) som ble nok en suksess.

Alternativ-perioden (1992 - 1999)[rediger | rediger kilde]

Uansett hvor bra Dave Mustaine og Megadeth gjorde det, så gjorde Metallica det bedre. Metallica ga så ut det selvtitulerte albumet MetallicaThe Black Album») og Mustaine bestemte seg for å følge i deres fotspor, legge om stilen og satse mer. Det neste albumet, Countdown to Extinction (1992), ble en suksess, men ikke like stor som Metallica som ble Metallicas største album noensinne. Megadeth ga så ut enda et album som ble tatt godt imot, Youthanasia fra 1994.

Etter Youthanasia skifter Mustaine produsent til Dann Huff som overbeviser han om at det er en mer fengende og ikke like aggressiv musikk Mustaine må spille. Det neste albumet blir Cryptic Writings (1997) og mottar relativt middelmådige kritikker i heavy metal-miljøet men åpner en helt ny port til alle de andre. Musikken til Megadeth blir for første gang populær på radioen og får mye spilletid.

Trommeslageren Nick Menza forlot Megadeth, og ble byttet ut med Jimmy DeGrasso som ble den nye besetningen på det neste albumet. Dave Mustaine hadde bestemt seg for å gå enda lenger med å lage mest mulig kommersielle sanger for å få bandet til å vokse og bestemte seg for å ansette Dann Huff igjen. Mustaine velger å kalle det neste albumet Risk, fordi han var usikker på resultatet og hvordan det ville bli mottatt. Albumet ble slaktet av de fleste fans og medier, i tillegg til å bli en kommersiell fiasko.

The World Needs a Hero og nerveskaden (2000 - 2002)[rediger | rediger kilde]

Etter Risk bestemte Marty Friedman seg for å lage japansk pop-musikk og forlot Megadeth etter cirka ni år i bandet til fordel for j-rock-bandet Aikawa Nanase. Han ble snart erstattet med Al Pitrelli, og The World Needs a Hero (2001) ble spilt inn.

3. april 2002 fortalte Dave Mustaine fansen at han måtte forlate Megadeth på grunn av en nerveskade i armen hans. Legen hans hadde fortalt ham at han aldri kom til å kunne spille gitar igjen. Resten av bandet ville ikke fortsette Megadeth uten Mustaine og bandet var slutt.

Comebacket (2004 - 2005)[rediger | rediger kilde]

Etter hvert som Mustaine fikk behandling for armen sin viste det seg at det ble bedre og han begynte å skrive nye sanger som skulle bli et solo-album under navnet Blackmail the Universe, men dette navnet ble endret til The System Has Failed (spilt inn med Dave Mustaine, Chris Poland, Jimmy Sloas, og Vinnie Colaiuta). Dave Mustaines platekontrakt med Sanctuary Records var ikke over, og han ble presset til å gi ut albumet under det gamle navnet, Megadeth. Megadeth var tilbake med en ny besetning. Denne bestod av Dave Mustaine (gitar og vokal), James MacDonough (bass) og brødrene Shawn (trommer) og Glen Drover (gitar) fra Eidolon.

I juli 2004 ble bandet vitne til at deres nye album ble lekket ut på Internett. Mustaine ble svært skuffet over dette, men valgte å vente med å gi ut albumet til den planlagte datoen i september.

I september 2004 startet Megadeth på en ny verdensturné kalt Blackmail the Universe Tour som fortsatte ut i 2005. 14. februar 2005 var de innom Oslo og spilte på et fullsatt Rockefeller. Samme år kunngjorde Dave Mustaine at Megadeth var kommet for å bli.

United Abominations (2006 - 2009)[rediger | rediger kilde]

I februar 2006 ble det klart at bassisten James MacDonough skulle forlate bandet. Han ble raskt erstattet av James Lomenzo fra White Lion og Black Label Society.

Megadeth ga ut studioalbumet United Abominations 14. mai 2007. Megadeth dro ut på turné i Nord-Amerika våren 2007 med Heaven and Hell (Black Sabbath med avdøde Ronnie James Dio på vokal).

I juni 2007 startet Megadeth sin egen turne kalt «Tour of Duty». Turneen startet i Europa i perioden 1. juni-2. juli. Megadeth spilte stort sett bare på musikkfestivaler, men gjestet ikke Norge. I september og oktober fortsatte «Tour of Duty»-turneen i USA, etterfulgt av Gigantour i Australia. Gigantour-turneen fortsatte i Nord-Amerika våren 2008 etter at Megadeth hadde fullført Europa-turneen sin. Den 13. januar 2008 offentliggjordet bandet at gitaristen Glen Drover forlot bandet for å fokusere på familien. Han ble erstattet med Chris Broderick (tidligere medlem av Nevermore og Jag Panzer. Den nye besetningen åpnet turneen i Finland 4. februar, og 7. februar 2008 spilte Megadeth en utsolgt konsert på Sentrum Scene i Oslo.

Endgame (2009 - )[rediger | rediger kilde]

I januar 2009 begynte Megadeth innspillingen av sitt nye album Endgame i Dave Mustaine og Megadeths eget studio, Vic's Garage. I mars var bandet med på Priest Feast turnéen, en turné bestående av heavy metal legendene Judas Priest som headliner og thrash metal-bandet Testament som åpningsband. De turnerte rundt i Europa i februar og mars samme året. I april ble Metallica innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Mustaine ble ikke innlemmet, men var invitert. Han avslo og begrunnet avslaget med at han hadde turnéforpliktelser til Megadeth på dette tidspunktet, uten at bandet hadde noen konsertdatoer denne måneden. 15. september 2009 utga Megadeth Endgame, det første albumet med Chris Broderick på gitar. De startet turnéen sin i november i Nord-Amerika og turnerte til og med 13. desember da de avsluttet året med en konsert i Las Vegas, Nevada.

Megadeth skulle egentlig ha turnert med thrash metal-legendene Slayer og Testament i januar 2010, men denne turnéen ble utsatt fordi bassist og vokalist i Slayer, Tom Araya, måtte ryggoppereres.

Megadeth annonserte senere at de skulle begynne på turné for å feire 20-års jubileet til deres platinaselgende album Rust in Peace 1. mars dette året. På denne turnéen skulle de spille albumet i sin helhet. Megadeth tok med seg Exodus og Testament på denne delen av turnéen sin. 8. februar 2010 ble den tidligere bassisten David Ellefson med i Megadeth igjen. Etter at Shawn Drover hadde sendt en tekstmelding til Ellefson og sagt at hvis de skulle bli venner igjen, måtte det skje nå, hadde Ellefson og Mustaine en telefonsamtale som resulterte i at de øvde sammen, og David Ellefson var tilbake. Ellefson sa selv at det føltes som at han aldri hadde forlatt bandet.

I juni 2010 spilte Megadeth for første gang sammen med Metallica, Slayer og Anthrax, de tre andre bandene fra det så kalte «Big Four». Dette skjedde i regi av Sonisphere Festival, en festival som reiser rundt i Europa på sommertid. Begivenheten fant først sted i Warszawa, Polen 16. juni foran anslått 80 000 – 100 000 fans. Totalt spilte The Big Four i syv byer rundt om i Europa og konserten i Sofia, Bulgaria 22. juni ble filmet for en DVD/Blu-Ray utgivelse. Her spilte medlemmer fra alle fire bandene Diamond Head sangen «Am I Evil» som en del av Metallicas set. Etter disse konsertene i juni skal Megadeth i juli spille de flyttede datoene med Slayer og Testament i Nord-Amerika.

Etter suksessen fra Big Four konsertene har Megadeth og Slayer annonsert at de tar med seg Anthrax som åpningsband på del to USA-turnéen som går av stabelen 24. september i Dallas, Texas. Megadeth vil da fortsette å spille hele Rust in Peace albumet og Slayer har sagt at de kommer til å spille hele sitt Seasons in the Abyss album, som også kom ut i 1990.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Gitarister:

Bassister:

Trommeslagere:

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap Personell
1985 Killing Is My Business... And Business Is Good! Combat Records Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson
1986 Peace Sells... But Who's Buying? Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Chris Poland og Gar Samuelson
1988 So Far, So Good... So What! Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Jeff Young og Chuck Behler
1990 Rust in Peace Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1992 Countdown to Extinction Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1994 Youthanasia Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1997 Cryptic Writings Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Nick Menza
1999 Risk Capitol Records Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman og Jimmy DeGrasso
2001 The World Needs a Hero Sanctuary Records Dave Mustaine, David Ellefson, Al Pitrelli og Jimmy DeGrasso
2002 Rude Awakening (live) Sanctuary Records Dave Mustaine, David Ellefson, Al Pitrelli og Jimmy DeGrasso
2004 The System Has Failed Sanctuary Records Dave Mustaine, Chris Poland, Jimmy Sloas og Vinnie Colaiuta
2007 United Abominations Roadrunner Dave Mustaine, Glen Drover, Shawn Drover og James Lomenzo
2007 That One Night: Live in Buenos Aires (live) Roadrunner Dave Mustaine, Glen Drover, Shawn Drover og James Lomenzo
2009 Endgame Roadrunner Dave Mustaine, Chris Broderick, Shawn Drover og James Lomenzo
2011 Thirteen Roadrunner Dave Mustaine, Chris Broderick, Shawn Drover og David Ellefson

Videoutgivelser[rediger | rediger kilde]

År Tittel Utgiver Format
1991 Rusted Pieces EMI VHS
1992 Exposure of a Dream EMI VHS
1994 Reckoning Day Ukjent VHS
1995 Evolver Ukjent VHS
2001 Megadeth: Behind the Music (Extended Version) SPV DVD
2002 Rude Awakening Sanctuary DVD
2005 Video Hits Capitol Records DVD
2006 Arsenal of Megadeth Capitol Records DVD
2007 That One Night: Live in Buenos Aires Roadrunner Records DVD

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]