Meander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For å lese om meander som ornament i kunsten, se meanderbord
Meandere på Nowitna-elven i Alaska
Synneren er en kroksjø i Ringerike kommune

Meander eller elvesving, også kalt kroksjø og meandersjø når elveløpet tar en ny vei og etterlater en stille (et tidligere elveløp), som tettes i ene eller begge ender, er en spesiell type elvebuktinger.

Meandersvingninger[rediger | rediger kilde]

Meander beskriver vannets tendens til å renne i spiral når det renner langsomt og uhindret på svakt skrånende underlag. En elv som flyter gjennom en vid dal eller flat eng vil tendere til å følge og danne en meanderkurs ettersom den lagrer sedimenter og må svinge utenom disse, og får således et «slangemønster» eller gjentatte buete løp i konvekse og konkave linjer. Typisk for slike meanderelver er Mississippielven i USA. Et annet eksempel er Leiras meandere øst og nordøst for Lillestrøm som er lett å se ved innflyvning til Gardermoen sørfra. Eller Nidelva i Froland kommune.[1]

En elvemeander blir dannet ettersom elven flyter raskere på utsiden av kanten av en liten kurve og saktere på innsiden av kurven. Avsetninger av sedimenter skjer på innsiden av kurven ettersom elven, som flyter sakte, ikke frakter sedimenter, men dytter dem foran seg. Der elva renner i sand kan den utvikle et meandermønster. I meanderløpet eroderer elva i yttersvingene og avsetter i materiale i innersvingene. På den måten flytter elveleiet seg fra side til side i dalbunnen.

Over tid kan slike meandre føre til at noen svinger går helt rundt og møter seg selv. Det vil da bli starten på en ny meander, samt at det tidligere elveløpet tetter seg til og danner en c-formet innsjø – kalt en meandersjø eller en kroksjø. Slike kroksjøer kan være knytte til elven gjennom et smalt tilløp i den ene enden (Strandsjø i Åsnes kommune, Synneren og Juveren i Ringerike kommune og Finna i Lom kommune er eksempler på slike kroksjøer), men de kan også tettes helt til i begge ender (Lamyra i Ringerike er et eksempel på en slik kroksjø). Spesielt er dette godt synlig i Amazonaselvas øvre løp for eksempel sett ved hjelp av Google Earth.

Mange steder i verden bygges demninger og diker for å hindre elver i å meandrere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Meander – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]