McGurk’s Bar-bomben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «McGurk's Bar-bomben»)

McGurk's Bar-bomben var en av de første store terroraksjonene under konflikten i Nord-Irland 1968–1997.

Den 4. desember 1971 ble en stor bombe utløst i McGurk's Bar på North Queen Street i New Lodge i Belfast, et område hvor det meste av befolkningen var katolikker. Femten mennesker ble drept, og bygningen raste sammen. Bombeangrepet var det første tilfellet av et så stort angrep mot et sivilt mål, og det utløste omfattende opptøyer i byen hvor mer enn et dusin mennesker ble skadet.

Politiet mente først at bomben hadde blitt plassert i baren av medlemmer av Den provisoriske IRA (PIRA)[1] i forbindelse med deres feide med Den offisielle IRA, eller at PIRA-medlemmer hadde stoppet der på vei for å plassere bomben et annet sted og at den så hadde gått av for tidlig. Begge teorier var sannsynlige: Det pågikk en blodig feide mellom de to IRA-fraksjonene, og de hjemmelagde bombene var notorisk upålitelige. På grunn av dette fokuset hos politiet ble det ikke utført noen grundig etterforskning rett i etterkant av angrepet.

Det viste seg etterhvert at PIRA ikke var innblandet, og at det var den lojalistiske organisasjonen Ulster Volunteer Force (UVF) som stod bak. Medlemmer av UVF hadde blitt observert mens de plasserte bomben, og organisasjonen tok på seg ansvaret neste dag. Dette ble ignorert av etterforskerne fra Royal Ulster Constabulary (RUC).

Syv år atter angrepet innrømmet Robert Campbell, som også forklarte at han var medlem av UVF, å ha kjørt fluktbilen etter at bomben hadde blitt plassert. Han tilstod også et annet sekterisk mord. Han ble ilagt femten livstidsdommer. På grunn av at syv år hadde gått siden angrepet ble ingen andre arrestert. Lokalsamfunnet i New Lodge har krevd en ny granskning både av angrepet og av politiets etterforskning.

På stedet hvor baren lå ble det reist et minnesmerke over ofrene.

Referanser[rediger | rediger kilde]