Max Klinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Max Klinger arbeider»
Max Klinger med marmorrelieffet «Sovende», 1902

Max Klinger (18. februar 18575. juli 1920) var en tysk symbolist- maler, -skulptør og -grafiker

Han ble født i Leipzig og fikk sin kunstneriske utdannelse i Karlsruhe. Som beundrer av de grafiske arbeidene til Menzel og Goya, ble han snart en dyktig grafiker med sin egen stil.

Hans mest kjente arbeider er en serie på ti Parafraser over funnet av en hanske fra 1881. Bildene bygger på de forestillinger han gjorde seg ved å finne en damehanske ved en skøytebane. Ledemotivet gir hint om en kvinne vi aldri får se, noe som sies å foregripe både Sigmund Freuds og Kraft-Ebbings forskning om temaet seksuell fetisjisme og fetisj- objekter.

I dette tilfellet blir hansken et symbol for kunstnerens romantiske lengsler, med hansken i forskjellige tildels dramatiske situasjoner som substitutt for eieren. Semiotikere har også sett hansken som et illustrerende eksempel på en glidende signifikator hvor den signifiserte (kvinnen) ikke er tilstede eller holdes skjult. Kunstneren har også lagt inn en mannsperson som uttrykker forskjellige psykiske tilstander eller eksistensielle kriser (- og har en betydelig likhet med den unge herrn Klinger).

Klinger reiste mye rundt i Europa og besøkte de fleste kunstsentra av betydning før han slo seg ned i Leipzig fra 1893. Fra 1897 var det mest marmorstatuer han arbeidet med. Hans statue av Ludwig van Beethoven ble en integrert del av den store Wiener utstillingen i 1902.

Det var flere enn Giorgio de Chirico som hevdet at Klinger var bindeleddet fra symbolismen fra 1800-tallet og metafysisk kunst og surrealisme i det tyvende århundre.

Tysk Wikipedia har en omfattende oversikt over kunstneren som i Tyskland har en posisjon som billedhogger som blir sammenlignet med Rodin (eller i Norge: Gustav Vigeland).

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Max Klinger – bilder, video eller lyd

Referanse[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]