Mattesveve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mattesveve
Mattesveve, Pilocella peleterina
Nomenklatur
Pilocella peleterina
Populærnavn
mattesveve
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektHårsveveslekta

Mattesveve (latin: Pilocella peleterina) er en 5–20 cm høy, flerårig plante i hårsveveslekten, innen korgplantefamilien (Astreaceae).

Mattesveve danner matter av blågrønne blad, og dekker bakken som her på strandberg i Hurum.
Et kjennetegn for mattesveve er det røde kanten langs ytterkorgen, som er best synlig når blomsten springer ut.

Mattesveve har opprett, 5–15 cm lang stengel, og blad som kun står nederst i rosett ved bakken, og er smalt lanseformede. Bladene er 4-7 ganger lengre enn de er brede, og besatt med lange, brune eller hvite hår oppå og hvite eller grå hår under bladet. Bladene har hel rand og ligger på bakken som en "matte".

Planten har 1 blomsterkorg, som er 1–3 cm brede. Blomstene blomstrer ikke samtidig, men strekker seg over perioden mai-juli, tidvis ut i august. Blomstene har normalt lys gul farge både på kroner og arr, og en rød stripe på utsiden ute ved kanten.

Mattesveve vokser i Norden i vestlige Danmark, samt i hele sørlige Sverige og langs kysten av Norge fra Østfold til Hardangerfjorden. Ellers vokser den spredt i Finland og Finnmark. Den trives på tørr og kalkholdig jord, lynghei, berg, strandlandskap, dyner, skråninger og rasmark.

Mattesveve skilles fra den større slektningen hårsveve (Pilocella officinarumaludosum) ved at sistnevnte er høyere og ikke minst har en utløper som er 5–30 cm lang, hvilket mattesveve mangler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]