Bukkehornedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mastigusa arietina»)
Bukkehornedderkopp
Nomenklatur
Mastigusa arietina
(Thorell, 1871)
Populærnavn
bukkehornedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieRekkevevere
Økologi
Habitat: i maurtuer
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Bukkehornedderkopp (Mastigusa arietina) er en edderkopp som tilhører familien Rekkevevere. Den lever i symbiose (samliv) med maur, skjult i maurtuen. Maurene godtar dens nærhver, trolig på grunn av stoffer (lukt) den skiller ut. Den er sjelden, det vil si at det ikke er registret mange funn, men det kan skyldes dens noe skjulte levevis. En antar at den ikke er en truet art.

Bukkehornedderkopp er en liten edderkopp, lyst brunlig på farge, både hunnen og hannen kan bli opptil 3,5 mm lang (kroppslengde). Fargetegninger og mønster på kroppen kan variere mye. Hannen har noen uvanlig store pedipalper, der deler av dem bøyer seg bakover hodet, noe likt et bukkehorn.

Den er svært lik værhornedderkopp Mastigusa macrophthalma, den eneste forskjellen er øyestørrelsen. Værhornedderkopp har større sideøyene. Artene kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Mastigusa (tysk)
  • Platnick, N. I. 2008. The World Spider Catalog, version 9.0. American Museum of Natural History.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]