Mascot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mascot
Org.formAS
BransjeElektronikkproduksjon
Etablert1938
HovedkontorFredrikstad
LandNorge

Mascot AS og Mascot Electronics AS er selskaper i Mascot gruppen med hovedkontor i Fredrikstad, som produserer strømforsyninger og batteriladere. Mascot het tidligere Østfold Radio A/S, og ble grunnlagt i 1938 av Kolbjørn Kristiansen og Helge Halvorsen. Kristiansen var telegrafist, med praksis fra reparasjoner fra et firma i Fredrikstad, og hadde konstruert et krystallapparat allerede i 1925. Halvorsen var britisk utdannet innen svakstrøm. I 1939 kom fabrikkens første radiomottager, som fikk betegnelsen ”Trollsuper Type 139”.

Østfold Radio produserte etter krigen en rekke populære radioapparater, inkludert en modell, SR523, konstruert for de norske hemmelige tjenester. I 1953 lanserte bedriften den første norske bilradioen. Sist på 1960-tallet kom Østfold Radios siste apparat på markedet. Det var en reiseradio, ”Type 671”, som ble produsert i Tyrkia.

I 1972 ble bedriften reorganisert, og fikk navnet Mascot. Etter hvert sluttet man med egen radioproduksjon, men markedsførte asiatiskproduserte apparater under merkenavnene Mascot og Silver. På 1960-tallet hadde bedriften også begynte å produsere telefonsvareren "Ekkofon", et produkt som i ulike varianter var på markedet i over 35 år.

Produksjonen av strømforsyninger startet opp i 1964, opprinnelig til bruk for egne radioapparater. I dag foregår Mascots produksjon både i selskapets lokaler i Fredrikstad, og i Tallinn (Estland) og Ningbo (Kina).

Mascots administrerende direktør er Andre Nilsen.