Marzahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marzahn
Pyramiden ved Landsberger Allee/Rhinstraße

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Marzahn-Hellersdorf
Postnummer12679
Areal29,5 km²
Befolkning103 502 (2011)
Bef.tetthet3 508,54 innb./km²
Høyde o.h.112 meter
Posisjonskart
Marzahn
Kart
Marzahn
52°32′45″N 13°33′45″Ø

Marzahn landsbykirke (Dorfkirche) fra 1871

Marzahn [marˈtsaːn] er en ortsteil i bydelen Marzahn-Hellersdorf i Berlin.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Marzahn stammer antakelig fra slavisk more (sjø) eller marcana (polabisk for myr). Wuhle har ofte gått over sine bredder og skapte myrer og sumper. Marzahn uttales med trykket på den andre stavelsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste skriftlige kilde som knyttes til Marzahn er fra år 1300, da området ble kalt Morczane (eller Murtzan) av markgreven Albrecht III.

Sigøynerleiren Marzahn var en konsentrasjonsleir som eksisterte mellom 1936 og 1943.

I perioden fra andre halvdel av 1970-tallet til slutten av 1980-tallet ble det bygget boligfelter med høyhus i området. Dette var et ledd i DDRs plan for å få slutt på boligmangelen i landet og husene var såkalte plattenbau.

Etter at Berlinmuren falt i 1989 og Tyskland ble gjenforent, ble Marzahn kjent for å være et sted assosiert med nynazister og utlendinger ble advart om å ikke besøke bydelen, til tross for at området lenge har hatt et betydelig russisk og vietnamesisk samfunn.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Marzahnparken er et av Tysklands største parkområder. I Alt-Marzahn finnes den gamle landsbyen med gatene lagt rundt en almenning (angerdorf), hvor man også finner landsbykirken og den gamle skolen, nå museum. I umiddelbar nærhet finnes også den nyrenoverte, dreibare vindmøllen.