Martinus Thomsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martinus (1950)

Martinus Thomsen, kalt Martinus, født 11. august 1890 i byen Sindal i Hjørring kommune, Nordjyllands amt og død 8. mars 1981, var en dansk forfatter og mystiker. Blant hans større verk hører Det Tredje Testamentet og Livets Bok.

Martinus' liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Martinus ble født i trange kår og fikk kun grunnskoleundervisning. Han var en ubelest mann og arbeidet som meieriarbeider.

I en alder av 31 år gjennomgikk Martinus en sterk mental lysopplevelse som hadde karakter av en åpenbaring, men som ifølge ham selv var under hans våkne bevissthet og intellektuelle kontroll. Denne opplevelsen medførte for Martinus en permanent forandring av hans personlighet. Gjennom resten av sitt liv virket Martinus aktivt som forfatter, symboltegner og foredragsholder.

Da han døde 90 år gammel etterlot han seg et forfatterskap som mot slutten av hans liv hadde fått navnet Det Tredje Testamentet. Dette består av et førtitall bøker, inklusive hovedverket Livets Bog i sju bind på rundt 3000 sider. Martinus' bøker er ikke oversatt til norsk, men mye er oversatt til svensk. Som tittelen Det Tredje Testamentet antyder, mener Martinus at hans bøker utgjør en fortsettelse på Bibelen, beregnet på mennesker som sympatiserer med Jesu kjærlighetsbudskap, men som ikke kan bli inspirert av trosreligion og dogmer.

Martinus kosmologi[rediger | rediger kilde]

Martinus' kosmologi er en lære om verdensaltet som helhet. Denne helhet er for Martinus det samme som Gud og utgjør således alt i såvel mikro- og makrokosmos som vårt eget mesokosmosiske og organiske deler av Guds kropp. Hvert levende vesen (mineraler, planter, dyr, mennesker) befinner seg i evig utvikling mot stadig høyere former av bevissthet. Denne utvikling foregår vekselvis i en åndelig eller psykisk tilstand, vekselvis bundet i en fysisk organisme. Den åndelige verden er for Martinus det samme som Guds tanker eller verdensaltets stråleformede materie. Den fysiske verden er kroppens, rommets og tidens verden, hvis motstand og besværligheter individet skal lære seg å overvinne – derav gjenfødelsen. Her får individet gjennomgå ubehagelige og behagelige erfaringer som alle beriker dets bevissthet og gradvis støper om dets vesen til stadig mer fullkomne former. Til slutt blir det et kjærlighetsvesen som forstår sin eksistens, handler til gavn for helheten og lever i harmoni med verdensaltet.

Verdensaltets liv er således, ifølge Martinus, i seg selv bare ett og evig eksisterende, men i sin manifestasjon et uendelig spektrum av tilfeldige livsformer. Alt er kjærlighetsfull skapelse og dette er eksistensens essens og forutsetning.

Det blir stadig holdt kurs og foredrag rundt Martinus' arbeid i Norden, men etter hans egne instruksjoner fins ingen seremonier og ingen sekt eller forening med medlemskap. Martinus kosmologi er ment som en teoretisk veiledning for Det tredje testamentet.

Martinusinstituttet ble grunnlagt i København i 1932 blant annet for å bevare originalverket uendret og gjøre Martinus' litteratur tilgjengelig.

Han er gravlagt på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]