Martini & Rossi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Martini & Rossi SpA»)
Martini & Rossi
BransjeDetaljhandel med drikke, destillering
Etablert1863
MorselskapBacardi
HovedkontorTorino
LandItalia
Produkt(er)Vermut
Grunnlegger(e)Alessandro Martini
Nettstedwww.martini.com

Martini (Martini & Rossi SpA) er en italiensk produsent av vermut med hovedkvarter i Torino. I USA selger selskapet sine varer under navnet Martini & Rossi, fordi martini også er navnet på en amerikansk cocktail.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1847 startet en gruppe forretningsmenn startet produksjon av vin, brennevin og vermut i Distilleria Nazionale di Spirito di Vino utenfor Torino. Takket være Risorgimento var det økonomisk vekst i sikte, og selskapet ble raskt svært innbringende. Noen år senere sluttet Alessandro Martini seg til gruppen. Han hadde i 1830, bare atten år gammel, kjøpt et vinfirma, og hadde med seg viktige erfaringer. I 1863 ble Martini direktør sammen med Luigi Rossi, som hadde funnet opp en veldig subtil vermut, og Sola. Selskapet fortsatte å vokse, og takket være kongen av Piemontes patronat kunne det åpnes avdelinger i Genova, Cagliari og Narbonne.

Samme år som Martini, Rossi og Sola tok over endret de navnet til Martini, Sola & Cia; det er årstallet 1863 som trykkes på etiketten som grunnleggelsesåret. De begynte å eksportere til hele verden, og vant en rekke priser.

I 1879 døde Sola, og sønnene solgte alle sine aksjer i selskapet. Navnet ble da endret til Martini & Rossi. De begynte i 1870 å lage også andre produkter, blant annet Vino Canelli Spumante, en asti nå bedre kjent som Asti Martini. I 1868 fikk selskapet lov til å sette våpenet til Huset Savoia på etikettene av Victor Emmanuel II. Tilsvarende tillatelser ble gitt av Portugal, Østerrike, Spania og Storbritannia senere. Etter noen år til tillot Melbourne, Antwerpen og Mendoza at deres våpen ble brukt. Alle disse symbolene finnes fortsatt på selskapets etiketter.

Da Alessandro Martini døde i 1905 tok Luigi Rossis tre sønner over selskapet. De lanserte to av de mest kjent produktene, Martini Extra Dry og Martini Bianco, og opprettet datterselskaper over hele verden. I 1922 ble selskapets navn offisielt endret til Martini etter at det en tid hadde vært i bruk uoffisielt.