Martin Whitmarsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martin Whitmarsh under Bahrains Grand Prix 2006.

Martin Whitmarsh (født 29. april 1958) er tidligere teamsjef i Formel 1-konstruktøren Vodafone McLaren Mercedes, og også driftsdirektør (Chief Operating Officer) i McLaren Racing, et datterselskap i McLaren Group. Whitmarsh var i tillegg president for Formula One Teams Association (FOTA), og har gjennom dette ansvar for å representere F1-konstruktørenes interesser.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter at han i 1980 fullførte sine studier i maskinteknikk ved Portsmouth Polytechnic (nå University of Portsmouth), begynte Whitmarsh å arbeide for British Aerospace (nå BAE Systems) som ingeniør innen strukturell analyse ved selskapets anlegg i Hamble-le-Rice.[1] Han ble forfremmet til en rolle innen forskning og utvikling på avanserte komposittstrukturer og overført til BAe's anlegg i Weybridge. Etter en tid der returnerte han til Hamble-le-Rice, hvor han fikk fikk ansvaret for produksjonen av flyskrogene til Hawk og Harrier-flyene. I 1988 ble avdelingen skilt ut som eget selskap, Aerostructures Hamble Ltd, og han ble forfremmet til produksjonssjef (Manufacturing Director).[2]

McLaren[rediger | rediger kilde]

Whitmarsh forlot i 1989 BAE for å begynne i McLaren som driftssjef, og ble i 1997 forfremmet til direktør med ansvar for driften av McLarens F1-organisasjon og dens partners og sponsorer. Dette gjorde det mulig for den daværende teamsjefen Ron Dennis å konsentrere seg om andre aspekter innen McLaren Group. I 2005 ble han utnevnt til driftsdirektør (Chief Operating Officer) for McLaren Racing.[1]

Den 1. mars 2009 gikk Ron Dennis av som sjef for McLaren Racing for å innta en rolle i McLaren Automotive, hvor han planla å øke selskapets satsing på bilproduksjon, og Whitmarsh ble utnevnt som ny teamsjef.[3] Etter å ha startet 2009-sesongen med en bil som ikke var konkurransedyktig, forbedret McLaren seg slik at de ved sesongslutt tok tredjeplassen i konstruktørmesterskapet, et poeng foran Ferrari. I andre halvdel av sesongen scored McLaren mest poeng av alle lagene.

I mars 2010 ble Whitmarsh valgt til president for Formula One Teams Association (FOTA), hvor han erstattet Ferraris styreformann og FOTA's grunnlegger, Luca Cordero di Montezemolo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Team Principal, Vodafone McLaren Mercedes: Martin Whitmarsh. mclaren.com. Vodafone McLaren Mercedes (mars 2011). Besøkt 23. august 2011.
  2. ^ People: Martin Whitmarsh. grandprix.com. The Motorsport Company. Besøkt 23. august 2011.
  3. ^ «Dennis to quit as McLaren F1 boss». BBC Sport. BBC (16. januar 2009). Besøkt 23. august 2011.