Martin Christian Restorff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martin Christian Restorff
Født26. juni 1816Rediger på Wikidata
København
Død24. juli 1897[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Tórshavn
BeskjeftigelseBaker, konditor, handelsmann Rediger på Wikidata
BarnAndreas William Restorff
NasjonalitetFærøyene
Danmark

Martin Christian Restorff (født 26. juni 1816 i København, død 24. juli 1897 i Tórshavn) var en dansk baker, konditor og kjøpmann.

Han var av tysk avstamning,[2] og var konditor i fødebyen København før han dro til Færøyene i 1848.[3] På Færøyene opprettet han et bakeri og konditori i Tórshavn. Restorff var tilhenger av frihandel, og da monopolhandelen ble opphevet på Færøyene i 1856, opprettet han en forretning som avløsning for denne.[3] I de neste 50 årene ble dette Færøyenes viktigste forretning, og drev allsidig import og eksport.[3] Forretningen fikk etterhvert 30–40 filialer i bygdene i øyriket.[3] M.C. Restorff etablerte også et bryggeri, Restorffs Bryggjarí. Dette bryggeriet gikk i arv i hans etterslekt frem til 2007.

Blant befolkningen i Tórshavn var M.C. Restorff kjent som Gamli Restorff, og ble en folkekjær skikkelse blant byens arbeiderklasse, som Restorff drev et suppekjøkken for. På Restorffs 80-årsdag i 1896 ble han hedret av Tórshavn kommunestyre, som utnevnte ham til æresborger.[3]

M.C. Restorff var far til kjøpmann Andreas William Restorff, farfar til baker Frants Restorff og oldefar til forfatter William Heinesen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dansk biografisk leksikon, oppført som M.C. Restorff, Dansk Biografisk Leksikon-ID M.C._Restorff[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nielsen, Carl Frederik (1876). Stamtavle over Familien Hammershaimb eller Wenceslaus Franciscus de Hammershaimbs Descendenter.
  3. ^ a b c d e «M.C. Restorff». Den Store Danske Encyklopædi (dansk). Besøkt 26. januar 2013.