Marsupenaeus japonicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marsupenaeus japonicus
Nomenklatur
Marsupenaeus japonicus
Bate, 1888
Hører til
Penaeidae,
Dendrobranchiata,
tifotkrepser
Økologi
Habitat: på grunt vann i havet
Utbredelse: det indopasifiske området, Middelhavet

Marsupenaeus japonicus er en av tigerrekene. Den ble tidligere kalt Penaeus japonicus, men regnes nå til en monotypisk slekt.

Hannene kan bli opptil 190 mm lange og hunnene 225 mm. Den lever på bløt bunn i havet på dypde 0–90 m.

Den naturlige utbredelsen omfatter det vestlige indopasifiske området fra Sør-Afrika og Rødehavet til Japan og Sundaøyene. Etter at Suezkanalen åpnet vandret den inn i Middelhavet, der den har etablert seg langs kystene av Levanten, Sør-Tyrkia, Rhodos og Kypros. Her er den innfødte arten Melicertus kerathurus blitt nesten helt fortrengt.

Individer som antakelig kommer fra franske oppdrettsanlegg, er funnet i Det keltiske havet, Den engelske kanal og utenfor Nordvest-Frankrike. Larvene krever en vanntemperatur på minst 24 °C, så arten kan ikke formere seg så langt nord.

Arten har stor økonomisk betydning i Japan og Filippinene. Det drives både fiske etter ville bestander og oppdrett av arten. I 2011 var den globale fangsten 2 422 tonn og produksjonen i akvakultur 52 903 tonn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • D.T.G. Quigley, D. Herdson og K. Flannery (2013). «Occurrence of the kuruma prawn Marsupenaeus japonicus (Spence Bate, 1888) in the Celtic Sea, English Channel, and North-West France». BioInvasions Records. 2 (1): 51–55. ISSN 2242-1300. doi:10.3391/bir.2013.2.1.09. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]