Markens grøde (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markens grøde
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1921
Prod.landNorge
Lengde117 min.
Bak kamera
RegiGunnar Sommerfeldt
ManusforfatterGunnar Sommerfeldt
Basert påMarkens grøde
MusikkLeif Halvorsen
SjeffotografGeorge Schneevoigt
Foran kamera
MedvirkendeAmund Rydland
Karen Thalbitzer
Almar Hamsun
Sivert Eliassen,
Gunnar Sommerfeldt
Annen informasjon
Filmformats/hv
Budsjett240 000
Prod.selskapNorrøna Film
Eksterne lenker

Markens grøde er en norsk stumfilm fra 1921 basert på Knut Hamsuns roman Markens Grøde som innbragte forfatteren Nobelprisen i litteratur i 1920. Danske Gunnar Sommerfeldt både skrev manus og hadde regi til filmen. I tillegg spilte han også rollen som lensmann Geissler i filmen. Sommerfeldt investerte selv 240 000 kroner i produksjonen, en meget betydelig sum i 1921.

Filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med bilder fra skogen under isbreen hvor Isak Sellanrå rydder jord. Etter hvert begynner imidlertid perspektivet å skifte, og mindre historier bryter inn og mot fortellingen om Isak og Inger. Et moderne samfunn vokser fram omkring de to. Historien om unge Barbro som går i elven med sitt barn, men som likevel ender med sin Aksel, får også stor plass.

Innspillingen[rediger | rediger kilde]

Innspillingen fant sted i Rana-distriktet, og var en svært stor begivenhet. En rekke personer fra lokalbefolkningen ble benyttet som statister og i småroller. Isaks rydning ble filmet i Røvassdalen, mens andre deler ble filmet på Tverånes i Mo i Rana, og Hemnesberget og Korgen. Det ble også innleid et par samer fra den svenske nabokommunen Tärna.

Tapt og funnet[rediger | rediger kilde]

I mange år var filmen antatt tapt. Den dukket så opp flere steder. En amerikansk professor eide blant annet en nedkortet utgave, og man regner det at det er den versjonen som ble vist i USA i 1928. Den var på seksti minutter. En lengre versjon dukket opp i Nederland. Det er disse to kopiene som utgjør den versjonen som i 2009 ble vist under Hamsun-dagene.[1]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK Sommeråpent 30. juli 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]