Marionett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marionetter fra Theater Plön i Tyskland.
Marionetter fra Theater Plön i Tyskland.
I overført betydning betyr «marionett» en person som styres av andre. Bildet viser to amerikanske demonstranter som protesterer mot Vietnamkrigen i 1967 ved å framstille den amerikanske imperialismen som styrte det daværende, proamerikanske regimet («marionettregjeringen») i Saigon.

Marionett er en spesiell type figurteaterdokke med bevegelige ledd som styres ovenfra med snorer eller staver, til forskjell fra hånddukker eller skyggeteaterdokker. Marionetter er vanskelige å føre, men kan til gjengjeld bevege seg mer realistisk og framstå som mer levende enn andre dokker.

I overført betydning kan ordet «marionett» brukes om en viljeløs person som lar seg styre og bruke av andre som er mektigere, jfr. det norske «nikkedukke». Ordet brukes da ofte i sammensetninger som «marionettregjering» eller «marionettregime».

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «marionett» kommer av det franske Marionette, det vil si «Lille Marion», som var navn på den unge jomfru Maria i skikkelse av en dukke i flere populære kirkespill i Frankrike i middelalderen.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

En enkel marionett fra Mexico.

Marionetteteateret har lange tradisjoner innen dokketeaterkunsten, men hadde sin glanstid på 1800-tallet, særlig i Mellom-Europa og Storbritannia. En kjent marionett er den italienske barnebokskikkelsen Pinocchio fra 1881.

I nyere tid har figurteateret tatt i bruk både marionetter, hånd- og maskedukker sammen med levende skuespillere på scenen i stykker både for barn og voksne.

Det har vært flere kjente dokke- og marionettmakere, også billedkunstnere, særlig på 1900-tallet og i Tsjekkia og Tyskland. Marionetter blir i dag også solgt som pyntegjenstander og leketøy, blant annet i suvenirbutikker i Praha.

Marionetteater har ikke vært vanlig i Norge, men Birgit Strøms marionettfigur Titten Tei ble svært populær og kjent i hele landet da han opptrådte i TV-program for barn og voksne på NRK fra 1971 til 1990.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]