Mariekjeks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariekjeks
OpprinnelseEngland
Hovedingredienserhvetemel

Mariekjeks fra Indonesia

Mariekjeks er en rund kjeks med lys, gyllenbrun overflate. Kjeksens navn er som regel preget inn på oversiden og kantene er dekorert med en bord. Den består av hvetemel, sukker og vegetabilsk olje og har smak av vanilje. Den er populær i mange land, selv om den ikke lenger er like vanlig som før.[1] Den har en nøytral smak og serveres ofte til barn, og kan spises med ulike pålegg eller dyppes i te, kaffe eller varm sjokolade.

Marie er betegnelsen på denne type kjeks, uansett fabrikat, og alle kjeksprodusenter kan bruke dette navnet.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Maria Alexandrovna av Russland

Kjeksen er oppkalt etter storhertuginne Maria Alexandrovna, som var datter av den russiske tsar Alexander II og gift med hertug Alfred, nest eldste sønn av Englands dronning Victoria. Hun var så populær at London-bakeriet Peek Frean bestemte seg for å lage en ny kjeks for å feire at hun giftet seg inn i den britiske kongefamilien i 1874. Den kongelige forbindelsen forklarer mariekjeksens dekorative mønster på oversiden.[3] Kjeksen ble en stor suksess og kort tid etter ble den produsert i flere andre land. I Spania ble mariekjeks (eller María, som den heter der) en del av landets kultur og et symbol for den økonomiske oppgangen etter den spanske borgerkrigen, da bakeriene masseproduserte kjeksen pga. overskudd og lave priser på hvete. Da ble kjeksen produsert med et bilde av jomfru Maria på fremsiden, som senere ble fjernet etter protester fra den katolske kirken, og alle cafeer hadde en tallerken med mariekjeks på disken.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den røde og hvite emballasjen med norske mariekjeks så dagens lys i 1900. I 1938 begynte Sætre kjeksfabrikkVålerenga i Oslo å produsere kjeksen fra sin nye pakkemaskin for runde kjeks.[2] I Norge markedsføres mariekjeks av bl.a. Sætre AS, under Sætre, NorgesGruppen under First Price, REMA 1000 under REMA Brands AS (før Landlord) og Coop under X-tra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Minor British Institutions: The Marie biscuit». The Independent 20.3.2010. 
  2. ^ a b «Sætre AS Produktspørsmål». Sætre AS. Arkivert fra originalen 20. juni 2016. Besøkt 2. april 2014. 
  3. ^ «Minor British Institutions: The Marie biscuit (engelsk)». The Independent 20.3.2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]