Marie Duplessis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marie Duplessis
Marie Duplessis - maleri av Camille Roqueplan.
FødtAlphonsine Plessis
15. jan. 1824[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Nonant-le-Pin (utsagn støttet av: Fødselsregister)[1]
Død3. feb. 1847[5][2][3][4]Rediger på Wikidata (23 år)
boulevard de la Madeleine (former 1st arrondissement of Paris, utsagn støttet av: death registry)[5]
BeskjeftigelseDemi-mondaine Rediger på Wikidata
EktefelleÉdouard de Perregaux
NasjonalitetFrankrike
GravlagtCimetière de Montmartre

Marie Duplessis (født 15. januar 1824, død 5. februar 1847) var en fransk kurtisane og elskerinnen til flere prominente og velstående menn. Hun var inspirasjonen til hovedpersonen i boken Kameliadamen av Alexandre Dumas, en av hennes elskere. Mye av det som er kjent om henne er tatt fra den litterære beskrivelsen og samtidige legender.[6]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Marie Duplessis ble født Rose Alphonsine Plessis i Nonant-le-pins, Normandie, Frankrike. Hennes far ble de facto halliken hennes da hun var rundt 12 år gammel. I en alder av 15, flyttet hun til Paris hvor hun fant arbeid i en kjolebutikk. Som registrert i kunsten har Marie Duplessis tydeligvis vært en svært attraktiv ung kvinne, med en liten og nett figur og et sjarmerende smil. Innen hun var 16, hadde hun blitt klar over at fremtredende menn var villige til å gi henne penger i bytte for hennes selskap både i private og sosiale sammenhenger. Hun ble kurtisane og lærte å lese, skrive og å holde seg à jour med verdens hendelser, slik som å kunne snakke om disse temaene med sine klienter og ved sosiale sammenkomster.

Livet som kurtisane[rediger | rediger kilde]

Duplessis var både en populær kurtisane og vertinne i en salong, hvor politikere, forfattere og kunstnere samlet seg for stimulerede samtale og sosialt samvær. Hun red i Bois de Boulogne og gikk i operaen. Hun fikk også sitt portrett malt av Édouard Viénot.

Duplessis var elskerinnen til Alexandre Dumas mellom september 1844 og august 1845. Etterpå antas hun å ha blitt elskerinnen til komponisten Franz Liszt[7], som angivelig ønsket å bo sammen med henne. Gjennom sitt korte liv ble hennes ry som en diskret, intelligent og vittig elskerinne godt kjent. Hun fortsatte å ha et godt forhold til mange av sine velgjørere, selv etter at hennes forhold til dem var over.

Marie Duplessis døde av tuberkulose i en alder av 23 år den 5. februar 1847. To av hennes tidligere elskere, svenske grev von Stakelberg og den fransk grev Édouard de Perregaux, som hun hadde giftet seg med en kort stund før, var ved hennes side. Innen et par uker etter hennes død ble hennes eiendeler auksjonert bort for å betale gjelden hennes. Likevel skal hennes begravelse på Montmartrekirkegården ha vært overdådig, og hundrevis av mennesker var til stede.

Dumas romantiske roman Kameliadamen dukket opp innen et år var gått. I boken ble Dumas "Armand Duval" og Duplessis "Marguerite Gautier". Dumas tilpasset også sin historie som skuespill, noe som inspirerte til Verdis opera La Traviata.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Departmental archives of Orne, inventarnummer 3NUMECEC310/3E2_310_3 (An XI-1824), gaia.orne.fr, folio(s) 213/226, record number 1[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, oppført som Marie Duplessis, GeneaStar person-ID plessisrose[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Marie Duplessis, Find a Grave-ID 5545, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Reconstructed vital records of Paris, archives.paris.fr, folio(s) 28/51, inventarnummer 5Mi1 1351[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Maria Nockin "The Real Traviata" ("Pro Opera", English translation) «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. april 2008. Besøkt 16. juni 2008. 
  7. ^ Nils Johan Ringdal side 292 og 293

Kilder[rediger | rediger kilde]