Mariatorget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariatorget
Grunnlagt1897
Oppkalt etterMaria Magdalena kyrka, Adolf Fredrik av Sverige
Kart
Mariatorget
59°19′05″N 18°03′45″Ø

Mariatorget er en parkSödermalm i det sentrale Stockholm. Den ligger mellom Hornsgatan 31 og Sankt Paulsgatan 24 og er omgitt av to gatestumper. Mariatorget fikk sitt nåværende navn i 1959, før var navnet Adolf Fredriks torg.

Mariatorgets fontenegruppe «Tors fiske».
Byste over Emanuel Swedenborg.

Mariatorget måler 140×80 meter, hvorav parkdelen er 130×60 meter (0,8 hektar). I sentrum av parken ligger bronsefontenen «Tors fiske» av Anders Wissler, reist i 1903. Rundt fontenen er det grusganger, beplantninger og gressplener.

I sørenden av parken står det kopier av statuene «Tjusningen» og «Snöklockan» av Per Hasselberg. I den nordøstlige delen står det en byste i bronse som fremstiller Emanuel Swedenborg, laget av Gustaf Nordahl i 1973.

Området var tidligere del av den store «Daurerska malmgården» der Carl Michael Bellman ble født i 1740 og vokste opp. Torget ble bygd i slutten av 1760-årene og fikk navn etter kong Adolf Fredrik. Han tillot navnet under forutsetning av at man sluttet å bruke området som rettersted. Adolf Fredriks torg ble i stedet en populær plass for offisielle parader.

Frem til 1. oktober 1905 var torget et marked med 32 boder. I 1923 foreslo Namnberedningen at torget skulle bytte navn til Mariatorget for å unngå forveksling med Adolf Fredriks kyrka, som ligger på Norrmalm. Navneskiftet ble ikke gjennomført før i 1959, i forbindelse med planleggingen av tunnelbanestasjonen som ble plassert noen hundre meter sør for torget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stockholms gatunamn, Allmänna Förlaget, 1986

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]