Marianne (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Marianne» er en trinidadisk populærmusikksang med melodi og tekst av Roaring Lion. Den var populær hos steelband og festløver under en spontan karnevalsfeiring på V-J Day i Trinidad i 1945 på slutten av den andre verdenskrig. Sangen hentydet Mary Anns yrke:

«All day, all night, Miss Mary Ann down by the seaside sifting sand».

Latinbandlederen Xavier Cugat spilte inn en versjon av «Mary Ann» i slutten av 1940-årene. Under den amerikanske calypsofeberen i 1956/1957 populariserte The Easy Riders, Burl Ives og andre folkemusikktolkere calypsomusikken ytterligere, generelt under tittelen «Marianne». Sangen fortsatte å være en favoritt hos steelband og calypsounderholdere i karibiske turisthotell i mange år. Harry Belafonte hadde også en versjon som var populær i Norge.

Den mest populære versjonen ble spilt inn på plate av Terry Gilkyson og The Easy Riders i 1957. En annen versjon ble spilt inn på plate av The Hilltoppers samme år.

Trini Lopez hadde med «Marianne» på sitt album At PJs (Reprise Records RS-6093)

I nakentegnefilmantologien Sex to Sexty, som innbefattet «Balled-up Ballads» (populære sanger med vågale tekster), ble følgende linjer skrevet til «Marianne»:

All day, all night, Marianne;
Who the hell do you think I am, Superman?

En referanse ble gjort til sangen i Ian Flemings roman Dr. No. Figuren Honey Rider synger den når James Bond først møter henne på stranden ved Crab Key. Bond slutter seg til den som en måte å gjøre sitt nærvær kjent på for henne.[1]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arne Bendiksen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den også tittelen «Marianne». The Monn Keys med Egil Monn-Iversens orkester har spilt inn sangen. Den ble utgitt på singlen Triola TN-108.[2]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Dato for listeplassering
Terry Gilkyson and The Easy Riders USAs flagg Billboard Hot 100-listen[3] # 4 1957
The Hilltoppers USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 3 1957

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fleming, Ian (1956): Dr. No Jonathan Cape
  2. ^ Se plateetiketten
  3. ^ allmusic ((( Terry Gilkyson > Charts & Awards > Billboard Singles )))