Mariakirken i Tønsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariakirken i Tønsberg
LandNorge
Kart
Kart
Mariakirken i Tønsberg
59°16′04″N 10°24′30″Ø

Mariakirken eller Vor Frue kirke var en av Tønsbergs middelalderkirker. Den ble revet i 1864.

Kirken lå ved det nåværende Torvet, omtrent ved det gamle rådhuset. Anslag for byggeår varierer mellom slutten av 1000-tallet[1] og midten av 1100-tallet[2]. Kirken er første gang nevnt i Håkon Håkonssons saga, i skildringer av begivenheter i 1217.[3] Dette var Tønsbergs viktigste middelalderkirke ved siden av Lavranskirken.

Bygningen skal ha vært ganske smal og langstrakt, med et kvadratisk tårn. Den hadde vinduer bare i sør. Lavranskirken ble revet i 1811-14, da man valgte å konsentrere seg om én kirke for byen, i første omgang Mariakirken. I 1858 ble det så oppført ny kirke der Lavranskirken hadde stått (i dag Tønsberg domkirke), og Mariakirken ble ofret i stedet, delvis på grunn av begrensede utvidelsesmuligheter.

Noe av inventaret fra Mariakirken er i dag å finne andre steder. Alterbildet (malt i 1569) fant veien til Andebu kirke (men er senere erstattet), og selve altertavlen (skåret av Jens Jølsen i 1764) er tatt i bruk i domkirken med et maleri fra 1770 og enkelte rekonstruerte figurer. Et annet bilde fra Mariakirken (fra 1600-tallet) henger i domkirkens kor, og domkirkens eldste klokke (fra 1530) er også fra Mariakirken. Dessuten finnes det gjenstander fra den i Slottsfjellsmuseet.

På 2000-tallet har det vært gravearbeider på Torvet, og det har vært uttrykt ønske om å bevare restene oppe i dagen.[4] Til tross for enkelte protester[5] ble det imidlertid besluttet å dekke til restene.[6] Kirkens beliggenhet er imidlertid markert, og en liten modell av kirken ble avduket på Torvet i 2014.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]