Maria Kaczyńska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Kaczyńska
FødtMaria Helena Mackiewicz
21. aug. 1942[1]Rediger på Wikidata
Machowo
Død10. apr. 2010Rediger på Wikidata (67 år)
Smolensk[2]
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom Rediger på Wikidata
Embete
  • First Lady of Poland (2005–2010) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Gdańsk
EktefelleLech Kaczyński (19782010)[3][2]
BarnMarta Kaczyńska
PartiLov og rettferdighet
NasjonalitetFolkerepublikken Polen
Polen
GravlagtWawel-katedralen[2]
UtmerkelserStorkors av Ordenen Polonia Restituta (2010)[4]
Storkorset av Infante Dom Henriks orden (2008)[5][6]
Storkorset av Vytautas den stores orden (2009)[7]
Ordenen pro merito melitensi
Order of the Tribute to the Republic (2009)[8][9]

Maria Helena Kaczyńska (født 21. august 1942, død 10. april 2010) var førstedame i Polen mellom 2005 og 2010. Hun var gift med president Lech Kaczyński. Begge døde i Smolensk-ulykken i Russland.

Hun ble født som Maria Helena Mackiewicz i Machowo, nær Kobylnik i det som nå er Belarus. Hun var datter av Lidia og Czesław Mackiewicz. Hennes far kjempet i Armia Krajowa i Vilnius. En onkel kjempet i Det 2. polske korps under general Władysław Anders i slaget om Monte Cassino, mens en annen onkel ble drept av NKVD, det sovjetiske hemmelige politiet, i Katyn-massakren.

Kaczyńska studerte ved grunnskoler og videregående skoler i Rabka Zdrój i det sørlige Polen. Hun studerte blant annet transportøkonomi og utenrikshandel i Sopot ved det som nå heter Universitetet i Gdańsk. Etter endt eksamen i 1966 arbeidet hun ved Det maritime institutt i Gdańsk (Instytut Morski w Gdańsku), der hun i 1976 møtte sin fremtidige ektemann Lech Kaczyński. De giftet seg i 1978, og de fikk en datter sammen. I tillegg til morsmålet polsk, snakket Kaczyńska engelsk, fransk og litt spansk og russisk.

Den 10. april 2010 var Kaczyńska, og hennes mann, den polske presidenten Lech Kaczyński, ombord på en Tupolev Tu-154M-flymaskin fra det polske militæret, da flyet styrtet i tett tåke under et forsøk på å lande ved den militære flyplassen i den russiske byen Smolensk. Alle de 89 passasjerer om bord og de syv besetningsmedlemmene ble drept i ulykken.

Presidentfruens dagbok ble funnet av datteren etter hennes død, noe som utløste en stor interesse blant mange utgivere som ønsket å kjøpe den og publisere den.[trenger referanse] Imidlertid uttalte Marta Kaczyńska-Dubieniecka at dagboken var for dyrebar for henne til at hun kunne selge den og hun sa også at moren sannsynligvis ikke ville at datteren skulle avsløre hennes innerste tanker og følelser for offentligheten.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID maria-helena-kaczynska, oppført som Maria Helena Kaczyńska[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c www.prezydent.pl[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.fakt.pl[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ prawo.sejm.gov.pl[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ grybauskaite1.lrp.lt[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.gov.mt[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ opm.gov.mt[Hentet fra Wikidata]