Maria Dalle Donne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Dalle Donne
Født12. juli 1778Rediger på Wikidata
Loiano
Død9. jan. 1842[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
Bologna
BeskjeftigelseLege, gynekolog, lærer Rediger på Wikidata
GravlagtCertosa di Bologna

Maria Dalle Donne (født 1778, død 1842) var en italiensk lege og en direktør ved Universitetet i Bologna. Hun var den første kvinnen med doktorgrad i medisin, og den nest første kvinnen å bli medlem av Ordine de Benedettini Academici Pensionati.

Dalle Donne ble født i en bondefamilie i en landsby utenfor Bologna.[trenger referanse] Hennes talenter ble tidlig anerkjent og hun ble oppfordret til å studere medisin ved Universitetet i Bologna. I 1799 presenterte hun sin avhandling og tok eksamen, noe som gjorde henne til den første kvinnen med doktorgrad i medisin.[trenger referanse] Hun besto eksamen med laud (maxima cum laude).

I 1800 publiserte Dalle Donne tre vitenskapelige artikler. Den første artikkelen, om anatomi og fysiologi, var en gjennomgang og kommenter arbeid utført tidligere på kvinnelig reproduksjon og fruktbarhet, misdannelser hos fosteret og blodsirkulasjonen i livmoren. Den andre artikkelen foreslo for første gang at sykdommer kan klassifiseres på grunnlag av symptomer. Den tredje artikkelen fokuserte på jordmorutdanning og omsorg for nyfødte.

I 1829 ble Dalle Donne den andre kvinnelige, etter Laura Bassi, å bli innlemmet i Ordine de Benedettini Academici Pensionati, hvor hun fikk tittelen «Academic». I 1832 ble Dalle Donne direktør for Instituttet for jordmorutdanning ved Universitetet i Bologna.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]