Margaret Plantagenet, grevinne av Pembroke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se Margaret Plantagenet for andre med samme navn.
Margaret Plantagenet, grevinne av Pembroke
Født20. juli 1346Rediger på Wikidata
Windsor Castle
Død25. des. 1361Rediger på Wikidata (15 år)
EktefelleJohn Hastings, 2. jarl av Pembroke (1359–)[1]
FarEdvard III av England[2]
MorPhilippa av Hainaut[2]
Søsken
GravlagtAbingdon Abbey

Margaret Plantagenet (født 20. juli 1346, død 1361) var datter av Edvard III av England og Philippa av Hainault. Hun ble født på Windsor Castle, og har derfor også blitt kalt Margaret av Windsor.

Til tross for at hun bare ble femten år gammel var i ekteskapsforhandlinger en gang, så forlovet med en annen og ble til slutt gift med en tredje mann. Det første mulige ekteskapet var med den eldste sønnen av Albert av Østerrike, men planene ble avbrutt av politiske årsaker. Noen år senere ble hun forlovet med Charles av Blois, Jean av Blois' eldste sønn og en rival til Johan V av Bretagne til den bretonske tronen. Forlovelsen ble brutt fordi hennes søster Mary Plantagenet var gift med Johan V.

Margaret ble oppdratt sammen med John Hastings, 2. jarl av Pembroke, som var sønn av Laurence Hastings, 1. jarl av Pembroke og Agnes Mortimer, datter av Roger Mortimer, 1. jarl av March. De var svært nær hverandre som barn. Den 13. mai 1359 giftet Margaret og John seg. Dette var samme dag som hennes bror Lionel av Antwerpen giftet seg med Elizabeth de Burgh, 4. grevinne av Ulster.

Hun døde i 1361, og ble gravlagt i Abingdon Abbey. Hennes søster Mary døde året etter, og ble gravlagt sammen med henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p10189.htm#i101882, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]