Marfa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Marfa er en amerikansk by beliggende i fjerne Vest-Texas ørken i Sørvest-USA. Byen er fylkessete for Presidio County, og hadde under folketellingen 2010 1 981 innbyggere. Samlet areal er 4,1 kvadratkilometer.

Marfa ble grunnlagt i begynnelsen av 1880-årene som jernbanevannstoppested og vokste raskt under 1920-årene. Marfa Army Air Field (Fort D. A. Russell) var beliggende øst for byen under den andre verdenskrig. Flere tusener piloter ble trent der frem til stengningen i 1945. Basen ble dessuten anvendt som treningssted for USAs armés Chemical mortar batallions.

I dag er Marfa et turistmål, beliggende mellom Davis Mountains samt Big Bend National Park. Attraksjonene innbefatter den historiske arkitekturen og klassiske texanske bytorg, moderne kunst, sveveflyving og Marfa lights.

Marfa har siden 1970-årene utviklet seg til å bli en kunstnerby, etter at den amerikanske billedhuggeren Donald Judd slo seg ned der.

Amatøretymolog Barry Popik har påvist at Marfa er oppkalt etter Marfa Strogoff, en rollefigur i Jules Vernes roman Tsarens kurér og teaterbearbeidelsen av den. Opprinnelsen ble rapportert i Galveston Daily News 17. desember 1882 etter at jernbanestasjonen i Marfa ble grunnlagt, men før Marfa fikk postkontor i 1883.

Handbook of Texas slår fast at hustruen til en jernbanesjef etter sigende foreslo navnet «Marfa» etter en person i Fjodor Dostojevskijs Brødrene Karamazov, som hun leste.

Filmer[rediger | rediger kilde]

I to måneder i 1956 ble filmen Giganten innspilt i Marfa. Byen, som ikke har en egen kino, var i 2008 innblandet i seksten Oscar-nominasjoner.

Såvel There Will Be Blood som No Country for Old Men ble innspilt i Marfa, først og fremst på grunn av de øde omgivelsene.

1. mai5. mai 2008 ble den første årlige Marfa Film Festival avholdt.