Manwë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Manwë Súlimo er en skikkelse i J.R.R. Tolkiens univers, Midgard.

Manwë Súlimo (fra valarin Mânawenûz) er konge av Valaene. Han er gift med Varda Elentári, og konge over Arda. Han bor på fjellet Taniquetil, det høyeste fjellet i verden. Vindene og luften er hans tjenere. Han er den mektigste av alle ainuene foruten Melkor.

Manwë er (sammen med Melkor) den eldste av Ainuene, og den av dem som best forsto Erus vilje. De var brødre i tankene. Da Melkor skapte forstyrrelser i ainuenes kvad, tok Manwë over ledelsen i sangen. Da Arda var ferdig skapt var det han som ble utpekt til leder, under tittelen oldkongen. Manwë var en snill og barmhjertig hersker, som ikke brydde seg om sin egen makt, Melkor fra Mandos, og lot ham på den måten så splid mellom valaene og Fëanor. Melkor forgiftet også de to trær, drepte Finwë, stjal silmarillene og forårsaket (indirekte) noldoenes opprør.

For å oppmuntre eldaene, får Manwë Aulë til å skape solen og månen, for han visste at atari (menneskene) snart skulle komme, og sendte Thorondor og ørnene hans for å passe på dem. Etter Morgoths fall, kastet Manwë ham inn i det store intet. I det Siste slaget (Dagor Dagorath), når Melkor unnslipper, blir det sagt at den Eldste kongen og den Mørke herren skal slåss mot hverandre på Valinors sletter, men de vil ikke drepe hverandre.

Manwë kler seg i blå kappe og har blå øyne. Han har et septer av safir som Noldoene laget til ham. Vanyaene er hans favoritter blant alvene, og de bor sammen med han på toppen av fjellet Taniquetil. Manwë betyr den velsignede. Súlimo betyr Herre over vindene. Hans titler er blant annet: oldkongen, høykongen over Arda, konge over Arda, herre over Ardas pust og vestens herre.